Екатерина Кьосева Психология

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Любовникът

В тази статия няма да се впускам в пояснения относно сложната психологическа терминология, а по-скоро искам да ви представя една архетипна теория, която открих съвсем наскоро. Това е теорията за 4-те архетипа на зрялата мъжественост, създадена от психолога Робърт Мур (The four аrchetypes of the mature masculine). Според нея има 4 основни архетипа в мъжката психика и това са: Любовникът, Кралят, Магьосникът и Войнът

Не е тайна, че обичам юнгианската психоанализа, и най-вече – психологията на архетипите. Усещам, че ме притеглят към себе си с един особен магнетизъм. Както картите в Таро. Има нещо в тях – някаква загадка, тайна, мистерия. Нещо, което говори на езика на несъзнаваното ми и предизвиква любопитството ми.

Точно тук се крие магията на символите, образите, архетипите. Те не са създадени да говорят с логичния ни и подреден ум, а ни приканват да се гмурнем в дълбокото „психе“ в търсене на отдавна загубено съкровище.

Теорията за 4-те архетипа на мъжествеността на Робърт Мур

Робър Мур използва юнгианските архетипи (Селф, Сянка, Персона, Анима, Анимус), за да създаде своя рамка, която обяснява развитието на зрялата и интегрирана мъжественост.

Според Мур, проблемите на мъжете като прояви на насилие, отчужденост и липса на смисъл, са резултат от това, че модерният мъж неадекватно вписва в идентичността си първичните, маскулинни архетипи.

Както и Юнг, Мур вярва, че както мъжете, така и жените притежават едновременно и мъжки, и женски архетипи. Няма нищо лошо мъжете да развиват и подхранват както своите „маскулинни качества“, така и своята по-мека и обгрижваща страна. Проблемът идва тогава, когато развиването на анимата вземе превес и заглуши развиването на маскулинността. Или обратното.

В т.н. „маскулинна психология“ можем да видим 4 основни архетипа: Кралят, Войнът, Магьосникът и Любовникът. За да може един мъж да развие една зряла мъжка сила и енергетика, той трябва да бъде в контакт с всеки един от тези архетипи.

Според Мур, всеки мъжки архетип съществува в 3 части: пълна, зряла висока експресия на архетипа (дарба), както и 2 незрели дисфункционални части (сенки). По този начин той разделя маскулинната психология на две части – Психология на мъжа и Психология на момчето (“Man Psychology”; “Boy Psychology.”)

В 4 последователни статии ще разгледаме всеки отделен архетип, както и неговите сенчести или незрели страни. Започваме това пътешествие в мъжката психика с архетипа на…
Любовникът

klimt

Любовникът (The Lover) е архетип, който въплъщава идеята за сетивата, страстта, чувствеността, усещането, радостта, свързването, подкрепата, емпатията и въплъщаването. В мъжката психика именно Любовникът е този, който събужда страстта към живота и красотата му.

Любовникът има силното емоционално усещане, че всичко в този свят е изначално свързано. Той иска да преживее колкото може повече, наслаждавайки се със сетивата си на всичко, което прави. Той чувства за самия Живот. Когато другите са нещастни, Любовникът също е нещастен. Когато другите са щастливи, той също е щастлив.

Когато архетипът на Любовникът е в баланс, т.е. не е прекомерно развит или обратното, това позволява на зрелия мъж да се свърже със себе си, другите и света по един дълбок начин, който му дарява смисъл и принадлежност.

Когато този архетип не е в баланс се появяват сенките, а те са:

Любовникът в сянка: Пристрастеният

La vierge

Пристрастеният идентифицира егото си изцяло с архетипа на Любовника. Той е „момчето на мама“ – твърде влюбчив и пристрастен към наслажденията и сетивата си. Скачайки от жена към жена, от работа към работа, той се определя като „секс символ“, „мачо“, „ерос“, „Дионис“ и т.н.

Всъщност, този мъж е твърде зависим от другите, липсва му сигурност, а благосъстоянието му често зависи от външни източници. Например, пребивавайки все още в ролята на момче, той може да разчита на по-възрастни, успели или мъдри жени, за да поддържа своето емоционално и физическо благосъстояние.

Любовникът в сянка: Импотентният

beethoven frieze

Пристрастеният е твърде непостоянен в желанията си и трудно се задържа на едно място, работа, връзка. Импотентният любовник по същият начин трудно постига нещо значимо в живота си, тъй като е твърде въвлечен в собствените си фантазии и животът на другите.

Импотентният може да говори много за всичко, което иска да постигне и направи, но това почти никога няма реално отражение в живота му. Той фантазира за множество любовни авантюри, но никога не предприема нужните действия, за да се случат.

Това са и мъжете, които често се пристрастяват към порнографията – те избират да гледат света на секса някак отстрани. Това им се струва по-безопасно и сигурно. Те могат да фантазират за много бизнес проекти, но никога не правят нужните стъпки към осъществяването им. С няколко думи, те говорят, но не действат, и са напълно ненадеждни.

Всъщност, Импотентният любовник надценява другите и подценява себе си. Той идеализира външния свят, но отхвърля отговорността и пропилява своята сила. Той ще каже „да“, дори когато иска да каже „не“, или ще обещае нещо, което няма намерение да направи.


Когато мъжът се отърси от сенките и прегърне по един зрял начин архетипа на Любовника той ще пожъне огромна харизма, жизненост, мощно либидо, ентусиазъм, състрадание, както и чувство за свързаност с всички живи същества.
Зрелият любовник е свързан със своето тяло и емоции, а това изпълва живота му с радост, удоволствие и екстатичност. Той цени изисканата храна, изкуството, музиката, проиродата и вижда красотата навсякъде около себе си. Сякаш той вижда Бог във всичко около себе си.
Зрелият Любовник се води от любовта, а не от страха. Той е емоционално достъпен, надежден и балансиран. Той приема себе си и другите безусловно, и слуша инстинктите и сърцето си.
Прочетете още:

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Кралят


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина 

Картини в статията: Густав Климт

Картина на корица: „Целувката“ от Густав Климпт, снимка: wikipedia