Екатерина Кьосева Психология

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Магьосникът

В тази статия продължавам темата за 4-те архетипа на зрялата мъжественост, създадена от психолога Робърт Мур. Според нея има 4 основни архетипа в мъжката психика. Това са: Любовникът, Кралят, Магьосникът и Войнът.

Когато мисля за архетипите асоциациите веднага ме отвеждат към необятното колективното несъзнавано, което всеки от нас носи.

Този термин е въведен от Карл Юнг, който пръв обявява, че освен индивидуално съзнание носим в себе си и  генетична информация от всички хора, съществували някога на тази земя, и дори и от космическите проявления. Неслучайно в сънищата ни понякога се появяват фантастични образи и случки, които нямат еквивалент в реалността.

Просто когато умът (т.н. страж) спи вратата между съзнаваното и несъзнаваното леко се открехва и някои потиснати желания, страхове, спомени или колективни образи изплуват на повърхността на това, което наричаме сън.

Теорията за 4-те архетипа на мъжествеността на Робърт Мур

Архетипните образи идват от колективното несъзнавано и ни влияят незавивимо дали искаме това или не. Те са предсъзнателни и дълбоко вкоренени в идентичността ни. Въпросът е доколко и как ги проявяваме в живота си.

В тази поредица описвам 4-те архетипа в „маскулинна психология“ на психолога Робърт Мур. Това са Кралят, Войнът, Магьосникът и Любовникът.

Той използва юнгианските архетипи, за да създаде своя рамка, която обяснява развитието на зрялата и интегрирана мъжественост. 

За да може един мъж да развие една зряла мъжка сила и енергетика, той трябва да бъде в контакт с всеки един от тези архетипи.

Според Мур, всеки мъжки архетип съществува в 3 части: пълна, зряла висока експресия на архетипа (дарба), както и 2 незрели дисфункционални части (сенки). 

По този начин той разделя маскулинната психология на две части – Психология на мъжа и Психология на момчето (“Man Psychology”; “Boy Psychology.”)

В 4 последователни статии ще разгледаме всеки отделен архетип, както и неговите сенчести или незрели страни. Започваме това пътешествие в мъжката психика с архетипа на…
Магьосникът

hobbit-gandalf-art-1920x1080

Умен, мъдър, умел, рефлективен и проницателен, Магьосникът е духовният водач и учител, който всеки мъж носи в себе си.

Той дарява Егото, което му се доверява, с магията да твори собствената си реалност. Тази магия всъщност е подтикът, който кара мъжа да чете, да развива уменията си, да обогатява знанията си и да развива своя потенциал и занаят.

Когато мъжът е напълно потопен в енергетиката на Магьосника той проява сянката на Манипулатора, а когато тази енергия е неразвита той облича сянката на Невинният.

Магьосник в сянка: Манипулаторът

magician

Манипулаторът е напълно потопен в енергията на Магьосника, но по един нездравословен начин. Той злоупотребява с въздействието на своята хитрост, използвайки я, за да опустошава както себе си, така и другите.

Мнаипулаторът е студен, интелектуален и арогантен. Обича да се впуска в разтягане на обширни теории и да печели интелектуални битки, доказвайки своята интелектуална власт.

Няма нещо, което Манипулаторът да обича повече от това да вижда как другите хора „губят“ в словесна битка и биват „зашеметени“ от неговия изряден и блестящ ум. Той просто се наслаждава на способността си да срива радостта и гордостта на околните.

Манипулаторът е детето, което казва, че „Дядо Коледа не съществува“, а като възрастен се проявява като безскруполен атеист, който не пропуска да се позабавлява на гърба на религиозните хора. Естествено, пропускайки да види своята собствена СЯНКА.

Манипулаторът често си играе с другите, пускайки шеги, лъжи, клюки. Той се забавлява на гърба на останалите и вярва, че е нещо повече от тях и затова може да прави каквото си поиска.

Той често сам си присвоява статуса на „учител“ или „гуру“, но неговата пасивна агресия, арогантност, студенина и садистичност по-скоро го доближават до тъмните фигури в приказките, какъвто е например образът на „сатаната“.

Магьосник в сянка: Невинният

Magician.

Невинният, за разлика от Манипулаторът, не е развил в себе си енергията на Магьосника. Това е „приключенецът“, който по цял ден играе видео игри или чете фантастични романи. Естествено сюжетите са приказни и задължително в тях има силен и могъщ магьосник.

Той често е перфекционист, страхува се да не направи нещо погрешно и се страхува, че може да изглежда „глупав“ в очите на другите. Точно затова не прави нищо в живота си.

Неговите страхове го залостват в позицията на „клавиатурен войн“, който започва да подрива усилията на  мъжете, които правят нещо стойностно в света.

Това е мъжът, който ще напише заядлив или дори злостен коментар под поста ви във фейсбук, само за да ви каже, че сте допуснали правописна грешка и сте неграмотен.

Това е мъжът, който осъжда публичните личности, които искат да внедрят някаква промяна в обществото. Да посочва недостатъците във всичко, което другите правят му дава мнимата илюзия, че самият той прави нещо.

Това, което прави е просто да се преструва, че разбира от неща, за които няма ни най-малка представа. Неговото вътрешно усещане за несигурност и липса на компетентност го прави ревнив, заядлив и гневен към всички мъже, които притежават зрялата енергия на Магьосника.

Невинният дълбоко в себе си знае, че му липса отдадеността на Любовника, силния подтик към действие на Война, както и решителността на Краля.


Когато мъжът овладее зрялата енергия на архетипа на Магьосника обаче той придобива магията на ГЕНИЯ и ШАМАНА. 

Зрелият Магьосник има достъп до знанията на Манипулатора, но вместо алчно да ги „стиска“ само за себе си, той споделя знанията си с целия свят.

Той притежава завидни комуникационни умения, както и изключителна проницателност. Изкуството да се изразява Магьосникът развива целенасочено чрез непрекъснато рефлектиране, учене и споделяне на собствения си опит. На глас.

Магьосникът знае, че е дошъл в този свят, за да служи на другите.

Той е АЛХИМИК, който използва своята мъдрост, умения и способност да разчита дълбините на несъзнаваното, за да подпомогне егото на мъжа да измине нужните стъпки към това, което Юнг нарича „Селф“.

Той е духовният водач, който дарява Краля с прозрение, за да може да взима информирани решения. 

Той дарява Война с техническа прецизност, за да може ефективно да пази кралството. Той дарява и Любовника с интуиция, за да може да се отнася по-съзнателно със света около себе си.

Един достолепен пример за архетипа на Магьосника е образът на Гандалф от „Властелинът на пръстените“, както и Никола Тесла, който проявява своята магия, създавайки модерното електричество.

Прочетете още:

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Любовникът

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Кралят

4-те архетипа на зрялата мъжественост: Воинът


 

Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимки в статията: Flickr