Yogi Life Екатерина Кьосева Книги

10 психологически книги, които всеки човек трябва да прочете

Щом имате интерес към психологически книги вероятно и вие сте от „онези“ хора – търсещи, гмуркащи се дълбоко във въпросите си и намиращи нови пътища за разбиране на хората и на самия живот.

Кой съм аз? Къде съм по пътя на собственото ми развитие? Как да се справя с трудните ситуации в живота си? 

Как да подобря взаимоотношенията си? Това са само малка част от въпросите, които се появяват в съзннието на всички търсещи хора.

Е, отговорите всеки ще открие сам за себе си.

Далеч съм от идеята, че съществуват универсални истини. По-скоро търсенето е целта. Онова вътрешно пътуване, в което всяка направена крачка ни разкрива едно парченца от пъзела на собствената ни цялост.

Като човек с психологическо образование, признавам, съм изчела много психологически книги. В някои съм откривала съкровища, в други – въпроси, в трети – собствените ми трансформации.

Днес реших да подбера няколко безценни „парченца“ психологическо познание, което може да обогати представата ви за психологията на човека и  кой знае – да ви вдъхнови да разбирате себе си и другите малко повече!

За емоциите: „Емоционалната интелигентност“ на Даниел Голман

 Какво са емоциите? За какво ни служат? Какво е емпатията? И каква е връзката на този емоционален коктейл с нервната ни система и мозъка? На всички тези въпроси и на много други Даниел Голман дава обяснение в изключителната си книга „Емоционалната интелигентност“.

За общуването: „Общуване без агресия“ на Маршал Розенберг

Как да се наслаждаваме на пълноценно общуване в отношенията ни с другите? Какво е ненасилствена комуникация? Какво е емпатия? Как тя ще ни помогне да преодолеем различията си, да разрешаваме конфликти и да разбираме хората около себе си по-добре?  Маршал Розенберг описва по лек и пълноводен начин същността на общуването, основаващо се на емпатия, състрадание и приемане.

книги

За любовта: „Има ли щастлива любов“ на Ги Корно

Съществува ли „щастлива любов“? Как отношенията майка-син и баща-дъщеря определят любовните истории, които разказваме на приятелите си? Е, за всичко това ще научите в изключителната книга на канадския психотерапевт Ги Корно!

За жените: „Евини дъщери“ на Кристиан Оливие

Една брилянтна книга на френския психоаналитик Кристиан Оливие, която разгръжда етапите на формиране на женската сексуалност и предизвикателствата пред жената във всеки един от тях. 

В центъра са поставени отношенията с майката и как конфликтите с нея водят до конфликт със собствената женска природа и сексуални дисфункции.

книги

За мъжете: „Отсъстващи бащи, изгубени синове“

Както връзката с майката, така и връзката с бащата играе ключова роля за формирането на нашата психика, идентичност, ценностна система и представа за себе си. 

Какво се случва, когато бащата отсъства от живота на малкото момче? В книгата ще намерите още любопитна типология на всички мъже, израснали без бащи. Книгата ще ви даде малко по-задълбочено разбиране както за мъжката психоогия, така и за мъжката сексуалност.

За раздялата: „Да продължа без теб“ на Хорхе Букай

Под формата на роман, аржентинският психотерапевт Хорхе Букай ни потапя в историята на млада жена, която е изправена пред вечния въпрос – как да продължа без теб? Любовта никога не остава в статично състояние. Тя се ражда и умира, а през това време ни учи на много уроци за нас самите, за другите и най-вече – за това каква е есенцията на любовта.

За семейството: „Семейството и как да оцелеем в него“ на Робин Скинър и Джон Кийз

Какви са скритите процеси, случващи се в семейната система и съществува ли въобще такова нещо като „щастлив семеен живот“? С интересни истории, анекдоти и брилянтно чувство за хумор, двама семейни терапевти описват реални истории от живота на всяко семейство и ни дават практични съвети как да оцелеем в него!

книги

За развода: „Момичето и пустинята“ на Юлия Рубльова

 Защо разводът е толкова тежка тема? Защо е толкова трудно да се възстановим след него? Кога губим себе си? За какво да внимаваме? От къде да започнем да възстановява парченцата от собствената ни идентичност? На тези и още много въпроси отговаря Юлия Рубльова в леката за четене и изключително съдържателна книга „Момичето от пустинята“.

За децата: „Детето: как да го обичаме истински?“ на д-р Рос Кембъл

Малка книжка с много отговори. Защо безусловната любов е толкова важна за развитието на децата? Как да се справим с детските емоции и как да научим детето си на правила и дисциплина? И не на последно място – как да подкрепяме духовно своето дете? Всичко това ще откриете в „Детето: как да го обичаме истински?“

За здравето: „Слушай своето тяло“ на Лиз Бурбо

Лиз Бурбо ни напомня колко е важно да обръщаме внимание на всичко, което се случва в нас – във физически, емоционален, психически и духовен план. Всичко е свързано, а собственото ни тяло е нашият най-голям учител. В книгата ще намерите още упражнения за постигане на по-голяма вътрешна яснота и контакт с тялото ви.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

 

Leave a Reply