Психология

10 редки качества, които притежава всяка интегрирана личност

Интегритетът е качество, което показва притежанието на силен морален компас. Въпреки че много често използваме тази дума, за да опишем хората, според моето мнение, това е сред онези качества, които много малко хора наистина притежават. Защото интегритетът е повече от това да бъдеш честен и отворен към другите.

Това е индивидуалният избор да живееш според най-висшите житейски ценности. Да правиш нещата, които са „правилни“ дори и когато няма никой наоколо, за да те аплодира. Просто защото твоите принципи няма да ти позволят да направиш нещо различно.

Казано накратко, интегритетът е цялостност. Истинност. Справедливост.

Осъзнавайки, че живеем в един корумпиран, зъл и сив свят, който бавно разрушава значението на висшите ценности, хората с интегритет са като топъл слънчев лъч в студена януарска сутрин. Те не само са редки, те всъщност са хората, които ще се осмелят да направят положителна промяна в света.

Представяме ви 10 редки и вдъхновяващи качества, които притежават само хората с истински интегритет.

1. Те са автентични

Хората, които живеят живота си с ценностна система са най-автентичните човешки същества. Тези редки хора винаги ще ви покажат своите истински цветове и нюанси. Това, което виждате е точно това, което е. Нито повече, нито по-малко.

2. Те са смирени

Да, интегрираните хора са уверени в себе си и имат силна индивидуалност. Те знаят своята стойност, но също така притежават смирена душа и голямо сърце, загрижено за всяко човешко същество. Те знаят точно кои са и какво са постигнали в живота си, без да имат нужда някой да ги аплодира за това.

3. Те казват „извинявай“

Всеки човек прави грешки, но не всеки поема отговорност за стореното. Понякога нашето голямо его застава на пътя ни и създава още по-голяма бъркотия. Иска се честност и сила, за да знаеш точно кога да признаеш, че си сгрешил и да кажеш „извинявай“, на хората, които са пострадали от стореното.

4. Те ценят времето на другите

Хората с истинска вътрешна интегрираност ценят времето. В резултат на което те никога не го приемат за даденост. Те не ценят разтакаването и не го приемат за извинение. Те вярват, че всичко е въпрос на приоритети. Зависи изцяло от нас колко ефективно организираме времето си.

По тази причина те винаги уважават времето на другите хора. В края на нещата, точно това е начинът, по който самите те искат да се отнасят с тяхното собствено време.

5. Те плащат само ако дължат нещо

Да платят за нещо, което никога не са купували или не струва, е нещо което интегрираните хора никога няма да направят. Според тях, това би било равнозначно на кражба.

Хората с интегритет винаги плащат само ако има за какво. Хората, които са работили здраво, за да създадат нещо са тези, които заслужават да им бъде платено за плодовете на труда им.

6. Те надушват лъжите

Бъдете внимателни, хората, които притежават искрени сърца и говорят това, което мислят притежават и невероятен вътрешен детектор на лъжата. Те ще надушат нелогичността в думите и поведението ви отдалече. Не правете грешката да ги мислите за идиоти!

7. Те „отпускат“ кредит доверие

Изненадващо, но дори когато лесно могат да надушат нередността с някого или нещо, те ще му дадат кредит доверие. Е, освен в случаите, когато съмнителният човек е доказано уличен. Хората с интегритет ще запомнят думите ви. Просто се убедете, че няма да ги разобличите сами.

8. Те помагат на другите

Не защото искат целия свят да разбере колко състрадателни и загрижени хора са, а защото помагайки на някого, който се нуждае от помощ, както и доброволчеството, им връща надеждата, че този свят ще бъде едно по-спокойно и красиво място, когато се научим да се обичаме един друг.

9. Те са брутално откровени

Както по-рано споменах, тези хора са откровени до точката, в която можем да ги сметнем за груби. Те просто не могат по друг начин. Лъжата е най-лошото нещо, което човек може да използва, за да защити себе си. Истината е най-добрата защита в живота. Дори когато реже като с бръснарско ножче.

10. Те не спорят, а споделят мнението си

Хората с висок интегритет знаят колко важно е да уважаваме различията си. Те са отгледани да следват своите собствени идеали и мисли, без значение колко различни могат да бъдат за другите. Те са научени, че различията не са нито добри, нито лоши. Те просто ни правят уникални.

Следователно, когато тези хора не са съгласни с нещо, те просто ще споделят мнението си. Не се опитват да наложат своите идеи върху другите хора. Нито искат тяхното мнение да тежи повече от чуждото. Тяхната цел не е да спечелят нещо, а просто да постигнат компромис, от който всички ще имат полза.


логоАвтор: Стефани Рийдс

Превод: Екатерина Кьосева

Източник: The Power of Silence