ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

10 практики, с които да се освободим от негативната енергия

Всяко живо същество притежава поле от специфична вибрация или енергия. Може да се определи като метафизическа проекция на физическата форма – тялото.

Физическото тяло на свой ред е изградено от атоми, а те – от електрони и протони, които се намират в непрекъснато движение. Именно този динамичен електромагнетизъм се нарича енергийно поле или както е по-популярно напоследък – аура.

Аурата е манифестация на нашия емоционален фон, мислите, които преминават през ума ни, преживяванията ни, както и на начина, по който възприемаме света.

Тя съдържа подробна информация за нашето взаимодействие със заобикалящия ни свят, както и информация за нашето бъдещо здравословно състояние. Много болести могат да бъдат разчетени по аурата още преди да са се появили на ниво физическо тяло. Това е в сферата на рейки терапията и други енергийни практики.

Аурично взаимодействие

Ние се влияем от аурата на хората около нас, тъй като енергийните ни полета са в непрекъснато взаимодействие. Например, ако някой е негативен, депресиран или преживява тежки емоции това веднага ще ни се отрази.

Когато се разделим с този човек можем да се чувстваме изтощени, да усещаме себе си по начин, който не е нашият, например тъга, без да има причина за това в нашия живот. Обикновено имаме нужда от дни, за да се изчистим по естествен начин и да се върнем отново в състояние на баланс.

Всеки от нас знае от личен опит, че това се случва. Понякога другите хора ни „заразяват“ със своята негативна  енергетика, но понякога ние сме хората със „затлачена“ енергия, която изтощава останалите. Без значение кой случай е нашият, важно да умеем да изчистваме енергийното си поле.

Изчистването ще ни върне свободата и лекотата, които са истинското ни вътрешно състояние и ще ни предпази от нежелани енергийни намеси, от които нямаме нужда.

Как да изчистим аурата си от негативна енергия?

aura

Една дума. Лесно е. Просто трябва да го превърнем в редовна практика и да го правим осъзнато – с ясната мисъл, че се освобождаваме от всяка енергия, която не ни принадлежи.

Мога да кажа от личен опит, че редовно почиствам енергията в дома си и в себе си. Това ми помага да създам едно чисто пространство, в което да мога да се отпусна и възстановя, особено след среща с много и различни хора. За целта ми помагат…

Посяване на намерение

Всяко нещо, което правим с намерение се превръща в ритуал на пречистване и трансформация. Поставете дланите си върху сърдечната област и посейте намерение за освобождаване от негативната енергия.

Кажете на глас: „Освобождавам се от негативната енергия/ от чуждата енергия/ от енергията, която не ми е необходима.”

Също така можете да запишете намерението си на лист и да го изгорите. Важно е да кажете намерението си силно на глас. Използвайте гласа си, за да заявите във Вселената, че се освобождавате от всичко, което пречи на израстването ви.

Ароматни пръчици

Определени аромати могат да ни помогнат в това да изчистим енергията си и да си върнем усещането за хармония. Използвайте естествени ароматни пръчици, например розмарин, кедър или градински чай.

Запалете ароматната пръчица и нека пламъкът се угаси, да остане сам лек дим. Прокарайте пръчицата по тялото си отдолу-нагоре, за да изчистите негативната енергия от полето си.

Етерични масла

Смята се, че етеричните масла съдържат фитонциди, които дезинфекцират помещенията, в които се използват и по този начин неутрализират вирусите, бактериите и негативната енергия. Едни от най-ефективните масла за изчистване на аурата са това от лимон, кипарис, грейпфрут, градински чай и мента.

Пало Санто

Дървото Пало Санто се използва за „кадене“ и пречистване на енергията в дома ви и около вас. То ни осигурява енергийна защита, обира негативната енергия, повдига духа, и дори притежава способността да премахва главоболие.

Особено ако дължи на натрупване на негативна енергия. Дървесината му може да се използва като аналог на тамяна и светената вода. След запалване дървото започва да тлее след няколко секунди, като изпълва пространството със сладък аромат.

Огън

Огънят притежава невероятната способност да трансформира негативната енергия. Пламъкът на свещта е напълно достатъчен, за да създадем ритуал на трансформация. Важното тук отново е да правим изчистването с намерение. Посейте намерение за пречистване и си кажете, че пламъкът на свещта изгаря всяка негативната енергия и я трансформира в чиста и светла енергия.

аура

Слънчева светлина

Слънчевата светлина притежава способността да изчиства негативната и да увеличава позитивната енергия. Излезте на открито и постойте на място, пряко огрято от слънчева светлина. Бъдете осъзнати, когато правите тази лечебна слънчева баня. И не забравяйте да пуснете негативната енергия да си отиде от вас.

Вода

Ваната с английска сол, дори когато я направим само на краката си у дома, стимулира изчистването на енергията ни и успокоява. Плуването, особено в солена вода, също може да се освободим от ненужната енергия.

Дори когато си взимаме душ, това може да ни помогне да се освободим от негативната енергия, но отново важно е да използваме водата осъзнато и да си казваме  няколко пъти наум: „Водата ми помага да се освободя от всяка енергия, която не е моя”.

Смях

Смехът и радостта имат най-високата вибрация! Именно смехът притежава удивителното свойство да изчиства негативната енергия от тялото ни като я извежда директно навън. Само си представете какво се случва с вас, когато се смеете от сърце – тялото ви вибрира в светлина!

Пуснете си смешно видео или започнете да се смеете съзнателно с цел терапия. Именно това свойство на смеха е залегнало в т.н. смехотерапия. Изсмейте негативната енергия навън!

Танци

Танцувайте, за да се освободите от всичко негативно! Танцувайте сами, правете движения с цялото си тяло. Затворете очи и си представете, че танцувайки се освобождавате от всичко, което ви задържа и блокира. С всяко движение ставате все по-свободни, а радостта изпълва съществото ви и ви облива светла енергия, свобода, творчество и креативност!

Барабани

Ако нямате барабан вкъщи, можете да си пуснете видео от youtube, например Native american drum music. Можете да пуснете тази музика за фон и отново да посеете намерение за изчистване на енергията и възвръщане на естествения ви хармоничен баланс.

Защитете аурата си

Умението да се защитаваме от чужда негативна енергия е изключително важно. Това е един вид „енергийна профилактика”, която всеки трябва да умее да прави.

Можем да се защитим най-напред като започнем да избягваме да се срещаме с хора, притежаващи огромно количество негативна енергия. Това могат да са наши близки и приятели, но те трябва да се погрижат за себе си, не вие! Бъдете осъзнати за това кой как ви влияе във всеки един момент.

Понякога срещата с такива хора е неизбежна, например в работна среда. Тогава се научете да се защитавате като визуализирате, че около вас има защитен филм или мехур, който ви пази. По този начин настройвате собственото ви енергийно поле да спре да възприема енергия отвън.

Осъзнавайте и разграничавайте вашия емоционален тон от този на останалите и не позволявайте да ви заливат с чужда енергия. Това може да се случи дори и ако предпазваме аурата си. Затова почиствайте енергийното си поле редовно, за да бъдете хармонични и балансирани!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.