Георги Ранчев Философия

Трансформиране на негативните убеждения в муладхара и свадхищхана

Мисленето, повтарянето и записването на позитивни убеждения, както и съзнателната корекция на ума, е работа с менталното ниво на аурата ни. Най-силен ефект има записването на утвърждение, след това изричането му и най-накрая помислянето/повтарянето му наум. Променяйки мисленето си, ние даваме свобода на живота да се реализира, приемайки нова гледна точка.

По този начин обвързваме дадени емоции с определени спомени и мисловни убеждения,  които имаме по даден въпрос. Става връзка Спомен-Емоция-Отсъждане-Убеждение. Когато променим коренното убеждение по някоя тема, ние бавно започваме да лекуваме емоциите си, които представляват инстинктивна реакция спрямо определен спомен, или изобщо дадена проблематика.

Много често, когато започнат разговори за пари, разговори за нечии успехи, сексуални опитности или която и да е тема, в нас директно изплува емоционалното състояние, отговарящо на нашите убеждения по темата.

В ежедневието си ние непрестанно мислим за нещата спрямо опита, който имаме. Ако отделяме по 10 минути на ден за репрограмиране на убежденията ни, постепенно ще реконструираме живота си.

Самият аз бях попаднал в плен на негативните мисли. Нямаше сфера, която да не ме потиска и кара да се самоосъждам. Бях стигнал дъното и виждах само черното на нещата. Не можех да помисля нищо позитивно. Но в един момент си казах,  че просто с този начин на мислене няма до къде да стигна.

Отначало четях общи утвърждения от различни източници, докато постепенно започнах да измислям собствени като започнах да си ги записвам и чета всеки ден по 3 пъти. Така добавям нови и нови до ден днешен в зависимост от негативните убеждения, които се актуализират в момента и които искам да трансформирам и променя. Забележа ли,  че мисловния ми поток отива към деструктивност и недоверие в живота, бързо създавам утвърждение и го записвам в списъка си.

Само след първия месец репрограмиране на съзнанието, започнаха да се случват чудеса и към мен започнаха да се стичат благоприятни обстоятелства. Като малък използвах позитивното мислене и животът ми беше много динамичен, изпълнен с нови осъзнавания и случки. Постоянно бях на гребена на вълната. С времето позитивното мислене стана нещо банално за мен и го бях забравил. Няколко години по-късно се сетих отново и преоткрих това си умение да превръщам в реалност това, което мисля.

Само в рамките на 5-6 месеца промених коренно случващото се около мен и това се случи единствено, защото коригирах потока на съзнанието си, така както спортистът коригира грешките в движенията си. Работата с менталните убеждения е дълъг процес, който си струва да започнете възможно най-скоро!

Муладхара: първа (коренна) чакра

swadhisthana-chakra

Основни функции: Оцеляване. Безопасност. Прехрана. Дом. Семейство. Чувството за „Аз съм”. Материални придобивки. Жизнена сила за физически действия. Воля за живот във физическата реалност. Запазване на живота. Пари.Териториалност

Ако забележите, че прекалено много мислите и действате в насока „Как да изкарам повече пари?“, „Това начинание ще ми донесе ли достатъчно средства?“. Ако определяте дали нещо би ви донесло материални загуби или печалби. Ако се тревожите прекалено много за вещите си или се опасявате да не загубите притежанията си. Ако планирате много гарантирането на сигурността си и материалната си обезпеченост в бъдеще. Ако разделяте хората на имащи и нямащи.

Ако в голяма част от мислите ви преобладават тези състояния, значи имате фиксация и дисбаланс на първа чакра, т.е. имате нужда да закрепите основата си. Пишейки утвържденията ние превръщаме мислите и думите си в реалност  по-бързо

Негативни състояния и убеждения  

Спомени за материални загуби, спомени за случаи, в които оцеляването ни е било застрашено. Планове за гарантиране на сигурността ни в бъдещето, материална обезпеченост. Мисли, свързани с материалните средства и притежания. Чувството, че постоянно сме под заплаха. Мисли, че света е опасно място. „Бий се или бягай” състояния. Желания да се запасим с притежания и пари. Липса на пари. Здравословни проблеми. Загуба на жизнена сила, мудност. Човек не е в състояние да окаже влияние във физическата реалност. Безпокойство. Неспособност за почивка. Неспособност да се излезе от зоната на комфорт.

Трансформиращи убеждения и утвърждения

Аз живея в сигурност и материално изобилие. Физическото ми оцеляване е подсигурено и аз придобивам всичко, от което тялото ми има нужда. Аз съм в безопасност. Аз съм щедър и вселената е щедра към мен. Получавам всичко, което ми е нужно за сегашното ми място в живота. Развивам се материално все повече и повече.  Развивам талантите си и допринасям максималното за собственото си развитие и общото благо. Аз използвам талантите си и съм активно деен за общото благо и развитие на човечеството.

Имам жизнена сила, тонус и страст към живота. Благодарен съм за парите, които имам. Благодарен съм, че за мен има работа, която подхожда на личността ми и интересите ми. Печеля пари, докато се забавлявам. Аз живея в благополучие. Аз съм в отлично здраве. Материалното и духовното са едно. Имам право на материални блага. Сега аз съм тук и съм заземен във физическата реалност. Аз имам здрава основа под краката си.

Чувствам се стабилен. Живея в мир и спокойствие. Обичам планетата Земя. Моята държава, моята планета са моят дом. Навсякъде се чувствам у дома си. Имам право на скъпи притежания. Приемам чиста и здравословна храна. Чувствам се удобно в тялото си. Доверявам се на света. Мога лесно да се отпусна и да бъда спокоен. Земята ме подкрепя и посреща моите нужди. Печеля все повече пари. Пари се изкарват лесно.

Свадхищхана: втора (полова) чакра

Link (2)

Основни функции: Радост. Чувство за хумор. Сексуалност. Усещане за разбиране на собствения пол. Интимност. Удоволствия. Съзидателност. Способност за превръщане на сексуалната енергия в творческа. Движение. Гъвкавост. Емоции. Определя качеството на любовта, която човек може да изпита към противоположния пол.Желания. Сетивно усещане. Сетивно изследване на света. Флуидност.

Ако постоянно търсите удоволствия и се чудите как да се позабавлявате. Ако постоянно ви се прави секс и виждате в живота само удоволствия, които трябва да се преследват, или болезнени преживявания, които трябва да се избягват. Ако имате похотливо мислене повече от нормалното и то се появява в ситуации, в които контекстът изобщо не е такъв, значи имате дисбалансирана  втора чакра, която превзема функциите на другите чакри.

Негативни състояния и убеждения 

Спомени, свързани с отхвърлена интимност. Периоди без докосване и телесно приемане. Сексуални разочарования и огорчения, свързани с интимен партньор. Чувства на погнуса от секса, половите органи, близостта. Прояви на силни желания за задоволяване на сетивата. Желание да се яде само заради вкуса. Сексуална манипулация (прелъстяване). Депресия, вина. Страх от изразяване на чувствата. Страх от сексуалността и отношенията с другия пол. Липса на хумор и прекалено сериозно приемане на живота. Лесно емоционално разклащане. Неспособност да се мисли ясно при силни чувства. Безчувственост. Неспособност да се свържем емоционално с хората.

Реагираме емоционално вместо да откликваме творчески. Слабо сексуално влечение, отричане на секса и отричане на удоволствията от него. Невъзможност да се получи оргазъм. Преждевременна еякулация. Секс без чувства. Осъждане на другия пол. Перверзност. Невъзможност да даваме и получаваме в баланс. Натрапчиви сексуални фантазии. Неспособност за и страх от промяна. Прихващане на чужди коментари от миналото като например „Никога не се променяй“.

Трансформиращи убеждения и утвърждения

йога

Позволявам си да получавам удоволствия и наслада от живота. Вътрешно съм щастлив и радостен. Привличам към себе си все повече позитивни хора. Забавлявам се искрено с хората около мен. Уча се да се забавлявам като дете. Имам чувство за хумор. Мога да видя смешната страна на нещата. Смея се и намирам хубавото в живота. Привличам приятни случки в живота, които ми носят наслади и удоволствия. Обичам да доставям удоволствие на другите.

Срещам подходящ интимен партньор, с които се подкрепяме обичаме, развиваме и творим. Правя секс с любов и уважение към уникалността на своя партньор. Да напишем списък с качествата на бъдещия партньор, който искаме да привлечем. Способен съм да се променям спрямо развиващия се живот. Отворен съм за промяната. Тялото ми е подвижно и гъвкаво. Животът ми носи удоволствие. Движа се лесно и без усилие. Прощавам на бившите си партньори, че не са задоволили всичките ми потребности. Прощавам на себе си , че не винаги съм идеалния партньор. Прощавам на себе си, че понякога изпадам в крайни емоционални състояния.

Следва продължение на статията…

Снимки в статията: flickr