Екатерина Кьосева Философия

Свадхищхана: чакрата на водата, промяната и удоволствието

Свадхищхана е една много специална чакра в психологията на йога. Може да се каже, че западният човек е склонен изключително много към дисбаланс на ниво втора чакра. Тя е свързана с удоволствието в неговата най-здравословна форма.

Дисбалансът в нейната енергетика се изразява в крайностите по оношение на удоволствието. Или му се се отдаваме твърде много, но изпитваме вина, или въобще не си го позволяваме.

Често се люшкаме между тях подобно на махало и това се отнася за всички неща, които ни доставят наслада и радост в живота. Забавления, храна, секс, силни емоции. Ако си позволя да изпитам много голямо удоволствие от вкусната вечеря това може да предизивка у мен чувство на вина и да си кажа, че от утре минавам на стриктна диета с лишения.

Или-или. Но това ни завърта в омагьосан кръг, в който колкото повече си забраняваме удоволствията, толкова повече се превръщаме в роби на желанията си. А чувстото на вина и срам стават все по-силни у нас и блокират творческата ни енергия.

Основен елемент на СВАДХИЩХАНА е водата

йога

Основните качества на втора чакра са свързани с основния й елемент вода. Тук са сексуалността, радостта от живота, родителските грижи.

Тя е свързана със способността ни да се променяме, да приемаме промените, да изразяваме свободно емоциите си и сексуалността си, способността ни да се наслаждаваме на живота в неговата цялост.

Името свадхищхана идва от санскритската дума „свад“, която означава „да се подсладя“. В  индуисткия символ на втора чакра има полумесец и един лотос, а вътре в лотоса има алигатор с опашка на риба. Неговата опашка е навита като спирала, което ни препраща към символа на енергията кундалини.

Това особено водно създание олицетворява нашата консуматоркса природа и склонност да се обсебваме от удоволствия и страсти. Да бъдем осъзнати за това означава да държим свадхищхана в балансирано равновесие, което не винаги е лесна задача.

Свадхищхана е изворът на творческата ни енергия

В символа на свадхищхана има нарисуван и полумесец. Той символизира архетипа на луната, както и женската творческа енергия. Както лунната енергия влияе на приливите и отливите, така и нашите желания се появяват и изчезват, появяват и изчезват.

На нивото на втора чакра желанията се разглеждат от две перспективи. Те са в основата на развитието ни, промяната, разширението, творческата изява и желанието ни за живот.

Желанията са нещо много важно за всеки човек. Те ни дават нужния драйв, който ни мотивира да израстваме, да се развиваме. Но те също така могат да предизвикат огромен дисбаланс в енергетиката ни.

Ако страстта, удовлетворяването на желанията ни и хедонизма се превърнат в причината да се събуждаме сутрин – това означава, че свадхищхана е свръхактивна. Цялата ни жизнена енергия изтича през тази чакра и се разпилява. В същото време останалите ни чакри и потенциали останват неразвити и недохранени с енергия. 

Във втора чакра е важна силата на желанието, а не неговата форма. Формата е ограничението на първата чакра. Желанието е като движението на водата. А в риродата на водата е да се движи с гравитацията.“

Енодиа Джудит

Свещеното обиталище на свадхищхана

йога

Свадхищхана чакра се намира на разстояние три пръста под пъпа и обхваща областта на кръста, таза, гениталиите. Може да се каже, че тя обхваща цялата област между пъпа и половите органи. Съответства на кръстната кост и на нервния ганглий, наречен още кръстен сплит.

Смята се, че има разминаване в разположението на свадхищхана при мъжа и жената. При жената безспорно център на втора чакра е енергийното разположение на матката, докато при мъжете се смята, че свадхищхана се намира по-близо до първа чакра (перинеума), а разстоянието между двете чакри е много малко. 

Цвят – оранжев. Клон на йога – тантра. Лечебни камъни: карнеол и всички оранжеви камъни.

Свадхищхана обединява противоположностите

Ин и ян, земя и вода, мъж и жена. Също тя е свързана с границите и умението ни да ги поставяме. При дисбаланс на втора чакра и липса на ясни граници лесно възникват всички видове пристрастености: към вещества, хазарт и всичко, водещо до бързо удоволствие.

Блокажът на втора чакра пречи на това енергията ни да преминава от първа към трета и обратното. Това може да причини липса на воля за осъществяване на желанията и целите, както и много вътрешна борба, но без материализация във низходящия поток на енергията.

Правото да изпитваш удоволствие

Свадхищхана държи в ръцете си правото да изпитваме удоволствие. Ако по някаква причина това право ни е било отнето на символично ниво или никога не ни е било давано – това води до дисбаланс. Той може да се прояви със здравословни проблеми на ниво полови органи, липса на удоволствие или невъзможност да се прави секс, фиксация в секса и прекаляване със секса, което се отразява или дори изчерпва другите сфери от живота ни. Най-общото е,  че жизнената ни енергия изтича по каналите на различни „fast“ удоволствия. 

йога

Дисбаланс на втора чакра

Най-често дисбалансът води началото си от детска възраст. И по-скоро при недостатъчни или амбивалентни правила, при физическо и сексуално насилие, при незачитане на границите на личността на детето то не се научава да канализира енергията и да я овладява и това води до прекомерността. Ако има травма чакрата може да се затвори и да не пропуска никаква енергия, за да се предпази.

Недостатъчната свадхищхана води до ригидност, сухота, страх от промяната, липса на сексуално желание, скованост и физическа, и по отношение на характера. Липсва творческа креативност и нови идеи. Т.е. при недостатъчната втора чакра човек се държи здраво за земята (муладхара) и това воси до цялостно усещане за застой и до невъзможност да се насладиш на живота като цяло, както и да съзадаваш връзки, да изпитваш интимност.

Прекомерната свадхищхана се характеризира с твърде много вода, желание за твърде много промени, чести смени на партньор, работа, местонахождение и т.н. Склонност към пристрастяване и отдаване на бързи удоволствия. Тук и при недостатъчност, и при прекомерност са много вероятни проблеми с кръста, както и проблеми с половите органи и репродуктивната система.

Тази статия не е изчерпателна. Тя представя основните качества на нашата втора чакра свадхищхана. В следващ материал ще обърна внимание на това как да балансираме втора чакра с йога и други алтернативни методи. Ако смятате, че тази статия е полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Не се колебайте да ни подарите в коментар вашите наблюдения и обратна връзка по темата. Със сигурност ще бъде от полза за всички нас!

С благодарност!

Екатерина

Снимка на корицата: The Journey Junkie