Екатерина Кьосева ЙОГА КУХНЯ Философия

Първа чакра: да се свържем с корена си чрез заземяващо хранене

Всички сме чували за мантри, медитации и асани, които балансират нашите чакри, но е важно да знаем, че храната, която поемаме също оказва влияние върху състоянието на нашите чакри.  В тази статия ще разгледаме как с помощта на храната да върнем нашата първа чакра в състояние на баланс. Но първо нека кажем няколко общи неща за Муладхара чакра.

Когато основното право на първа чакра ДА ИМАШ  е нарушено това води до фиксация в „нямането”

IMG_5841.jpg

Наречена още МУЛАДХАРА на санскрит, първа чакра се свързва с оцеляването, заземяването, парите, дома, усещането за сигурност и приетост в света, както и с ДОВЕРИЕТО. Намира се в основата на гръбнака, в областта на т.н. перинеум. Тя включва областта на целите крака, коленете, глезените, бедрата, както и дебелото черво.

Проблеми в тези зони като болка, дискомфорт, запек, хемороиди, артрит, ишиас сигнализират за дисбаланс в първа чакра. МУЛАДХАРА е свързана най-много с материалното и с материализацията като цяло.

Каквото се зароди в шеста чакра се материализира в първа. Затова домът, земята, парите, храната, тялото за ценности именно на МУЛАДХАРА, защото те са свързани с нашето физическо оцеляване.

Съответно когато един човек има дисбаланс в тази чакра, той най-често се отразява именно върху тези основни ценности. Първа чакра е много базисна чакра в развитието на човека като цяло, затова поддържането й в баланс изисква усилия през целия живот. От нея зависи стабилността на цялата чакрична система.

swadhisthana-chakra

Недостатъчност на МУЛАДХАРА чакра

При недостатъчност на първа чакра ние съответно имаме проблеми с материализацията на идеите си, имаме проблеми с храненето (анорексия и булимия), имаме проблеми с финансите си (трудности да материализираме), с дома (нямаме постоянно жилище), както и изпитваме много страхове за нашата сигурност.

Тревожността ни съответно е много силна. Това най-силно се отразява на храносмилателната система и дебелото черво, което служи за контейнер на нашите страхове и неизразени емоции. Съответно хората, страдащи от проблеми с храносмилането най-вероятно имат дисбаланс в първа чакра в съответните й измерения.

Прекомерност на МУЛАДХАРА чакра

При прекомерност има прекалено вкопчване в материалното, страх от промяна, фиксация върху трупане и пестене на пари и предмети, т.н. презапасяване. Ригидност, която ограбва радостта от живота. Може да има прекомерно затлъстяване, защото храната е свръхценност, която отново се „трупа”, т.е. символично се складира в тялото.

И прекомерната, и недостатъчната първа чакра са израз на нарушено чувство за сигурност в първите години от живота, което води до дълбоко вътрешно усещане за недостатъчност, недостиг, недоимък в този свят и съответно компенсацията се изразява или в презапасяване, или в отказване от материалните блага чрез саботаж и невъзможност да се материализира „навън”.

Здравословни проблеми, свързани с дисбаланс на първа чакра:

·       Прекомерна загуба/качване на тегло
·       Анорексия/булимия
·       Запек
·       Анемия
·       Слаба имунна система
·       Депресия
·       Липса на енергия
·       Страхове

Как да балансираме коренната си чакра с помощта на храната?

The Farmacy Yoga & Pilates Studio

Може да се каже, че много хора не са свързани с телата си и не получават сигнал от тях си кога трябва да ядат и от каква храна точно имат нужда. Затова трябва да се опитаме съзнателно да слушаме сигналите на телата си, за да разберем какъв е естественият им ритъм вместо да се придържаме към конкретни хранителни режими, диети и т.н.

Слушайте тялото си, защото то най-добре знае от какъв тип храна се нуждае в момента. Упражнявайте се да се доверявате на вътрешните си нужди. И забелязвайте кога даден тип храна ви кара да се чувствате „заземени” и кога – точно обратното.

Тъй като цветът на МУЛАДХАРА  е червеният всички храни в червен цвят осигуряват вибрацията и хранителните елементи, балансиращи нашата първа чакра.

Червените храни обикновено имат високи нива на витамин C, който се усвоява от костите, зъбите, кожата и надбъбречните жлези или с други думи от органите на първа чакра. Това са домати, ягоди, червени ябълки, нар, череши, червено зеле и други.

Протеини

Meat

Приемът на протеини заздравява нашата връзка със земната вибрация като ни помага да се върнем към своите корени.

Протеините ни карат да се чувстваме тежки и да се движим бавно. Животинските протеини (месо, яйца) са изключително заземяващи, защото те произхождат от едни много свързани със земята създания, каквито са животните.

Растителните протеини са идеални за вегетарианците. Приемът на твърде много протеини обаче може да доведе до обратен ефект и да създаде усещане за ригидност и скованост в тялото. Тук са всички храни, богати на протеин като яйца, месо, боб, ядки, соеви продукти, фъстъчено масло и други.

Кореноплодни зеленчуци

good things from the ground

Зеленчуците, които растат в дълбоката, тъмна и тиха земя абсорбират нейната енергия в огромна степен. Кореноплодните ни помагат да се приютим в своя вътрешен център и да се почувстваме комфортно в неговата тъмнина. Кореноплодни, които можем да добавим в диетата си са червено цвекло, картофи, моркови, ряпа, чесън, лук, пащърнак, джинджифил.

Подправки

Rosemary

На същия принцип за балансиране на МУЛАДХАРА чакра е добре да ползваме подправки, които са абсорбирали достатъчно земна енергия като репей, карамфил, глухарче, розмарин, хрян, червен (лют) червен пипер, черен пипер и други.

Коренната ни чакра е свързана също така с енергията на групата, на обществото и социалния ни кръг. Когато не се чувстваме в безопасност или подкрепени от групата, ние най-вероятно няма да се чувстваме комфортно да се храним на обществени места или дори на масата на собственото ни семейство. В резултат, т.н. „социално хранене” може да се превърне в доста стресиращо преживяване.

Group Yoga

Ако имаме подобни опасения можем да опитаме да ги превъзмогнем като създадем свои собствени традиции, например да си поръчаме ястие включващо заземяващи съставки или просто нещо, което ни кара да се чувстваме комфортно.

Много е важно да работим със собствените си вярвания по отношение на храната и храненето като процес. Както и да създадем традиция поне веднъж седмично да се храним на обществено място с хора, които чувстваме близки.

Също така качването на прекалено много килограми е свързано с нашето собствено усещане за сигурност. Ние несъзнавано започваме да се крием зад сянката на натежаващото ни тяло.

Създава се илюзията, че като „натежим” повече ние се заземяваме посредством тялото и неговата собствена тежест. Но това е избягване на проблема, а не неговото решение. Затова е важно да си задаваме въпросът: 

Каква нужда на тялото ми издава копнежът към определен тип храна?

​Отговорът на този въпрос е един от най-важните, защото тогава храната ще спре да има компенсаторната функция, която й придаваме. Тялото ми има ли нужда от тази храна или искам да компенсирам някаква вътрешна липса чрез нея? 

Бъдете смели и се осмелете да си отговорите на този въпрос, преди да посегнете към храната. И след това се погрижете за вътрешните си потребности, които могат да бъдат потребност от любов, от докосване, от прегръдка, от близост и т.н. Погрижете се за тялото си и за нуждите му, но без да скривате нуждите на душата си зад прекомерно или недостатъчно хранене.

Leave a Reply