Венета Евтимова Йога ЙОГА КУХНЯ

Пролетен йога детокс: живей с радост и самочувствие в тялото си

Токсините в тялото се натрупват от много места – замърсявания във въздуха, тежки метали, пестициди в храните, медикаменти, алкохол, активно и пасивно пушене и, разбира се, химикалите в храните. Ние живеем в замърсена среда, която не винаги можем да контролираме.

Замърсявания се отделят в тялото и от процесите на нормалния метаболизъм, натрупването на вредни микроорганизми в храносмилателната система и лошото усвояване на витамините и полезните хранителни вещества. Не случайно имаме нужда от редовен детокс.

За щастие нашите тела са снабдени със сложен набор от механизми за пречистване, които са предназначени да отстранят токсините през устата, дебелото черво, очите, кожата, пикочните пътища, дори дъха ни. 

Проблемът е, че когато сме приемали продължително време по-тежки и трудни за обработване храни, водили сме застоял начин на живот, характерен за зимните месеци, и сме били подложени на стрес, тялото ни силно забавя естествената функция за пречистване на тялото и той започва да буксува, причинявайки ни различни видове дискомфорт, тежест, умора и летаргия.

Важно е да се каже, че нашето тяло винаги се детоксикира само, независимо дали правите нещо специално за това или не, но във ваши ръце е възможността да засилите този процес и да го ускорите, за да се почувствате здрави, леки и изпълнени с обновена енергия.

Какво може да направи за тялото ни една балансирана и редовна програма за пречистване на тялото:

– ще засили имунитета

– ще предотврати появата на хронични болести

– ще забави преждевременното остаряване

– отслабване

– повече енергия

– подобрен вид на кожата

– подобрена работа на мозъка

– балансиране и подобряване цялостно качеството на живота
ХРАНИТЕЛЕН ДЕТОКС

Един от най-разпространените и ефективни начини за пречистване на тялото е хранителната диета. Обикновено се разчита на леко хранене, богато на антиоксиданти, фитонутриенти и ценни вещества. Има различни видове – соков детокс, плодов и т.н. 

Желателно е да се обърнем към специалист за изготвяне на персонална диета, която да бъде съобразена с начина на живот, години, кондиция, здравословно състояние. А комбинирането на подходящ хранителен режим с йога или друга спортна програма може да даде по-добри и бързи резултати.

Медитацията, релаксът, пранаяма, масажи, ще ви помогнат да намалите действието на кортизола и на другите стресови хормони, които са отговорни за забавянето на естествените телесни механизми за очистване на тялото и също биха подпомогнали програмата ви за детокс.

ДЕТОКС С ЙОГА

Основните детоксикатори в тялото са лимфата, кръвта, черния дроб, бъбреците, дебелото черво и парасимпатиковата нервна система. Лимфата и кръвта предават метаболитните отпадъци на черния дроб, бъбреците и храносмилателните органи. Там те биват преработени и изхвърлени от тялото с помощта на отделителната система.

Йога може да подпомогне естествения процес чрез стимулиране на циркулацията на кръвта и лимфата в тялото, компресия и усукване на вътрешните органи и релаксация на ума, редуциране на стреса. 

Асаните, освен това, стимулират действието на парасимпатиковата нервна система, което активира дълбоката релаксация на тялото и неутрализира стресовите хормони, за които вече стана въпрос в статията.

Една програма за детокс йога може да разпали вътрешния ви огън, агни, с помощта на подходящо дишане, повече интензивност на практиката, аромати и масла, и да усили интензивността на детокса. 

Но е важно „огънят“ да бъде добре овладян. Особено в края на практиката, и правилно насочен, за да не доведе до раздразнение и свръхактивност.

Интересно е да се спомене, че в началото на вашата детокс програма, особено ако включите в нея и йога, може да изпитате неприятни или странни ефекти. Силни чувства и обезпокояващи мисли могат да бъдат освободени от тялото. Натрупали са се там под формата на неосвободени емоции те могат да нахлуят в главата ви, да ви объркат. 

Може да изпитате гняв, нетърпение, но това само показва, че очистителния процес е започнал и работи. В началото може дори да изпитате повече умора, дори замаяност, защото токсините започват да се отделят и преминават по-интензивно през тялото ви. 

Но скоро ще дойде облекчението, мисълта ви ще се проясни, кожата ще се изчисти, сънят ще стане по-дълъг и дълбок. Ще имате много повече енергия и ще се чувствате пълни с желание за живот.


венета

Автор: Венета Евтимова, йога преподавател

Посетете нейния сайт » veneta.online