ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева Медитация

Прегръщайки земята в нас: медитация, утвърждения, кристали

Земята се асоциира с първа чакра или т.н. коренна чакра в Системата на чакрите. Когато коренната чакра е балансирана, енергията протича свободно в две посоки, както в посока нагоре, активирайки дейността на останалите чакри, така и надолу, свързвайки се с енергията на земята.

В резултат, ние се чувстваме в безопасност и сигурност. Усещаме животът си стабилен, но и изпълнен с позитивна енергия, а нашето търпение и усещане за общност ни носи удовлетворяващи взаимоотношения.

В случай, че нашия енергиен поток в коренната чакра е блокиран, ние ще усещаме, че не сме свързани добре с другите, ще имаме трудности с личните си финанси, професия или връзки, и като цяло ще се чувстваме много уморени през цялото време. Прекаленото съсредоточаване върху оцеляването и сигурността може да се прояви и в работохолизъм, както и в трудности в свързването с духовната страна на живота.

Работата с коренната чакра помага да се установи здравословно заземяване, повишаване на енергийните нива, благосъстоянието и вътрешната сила.  Това можем да направим като медитираме, носим определени камъни и най-вече като предпочитаме да прекарваме свободното си време сред природата чрез съзнателно Заземяване.

„Един от нaчините за Заземяване чрез oтваряне на  мepидиaннитe eнepгийни тoчĸи в цeнтъpa нa пeтитe като съзнателно си пpeдcтaвим, чe xoдeйĸи бocи пo зeмятa, cтъпaлaтa ни пycĸaт ĸopeни и вpacтвaт в зeмятa.“ 

Да се свържем със земята с кристали

Yoga

Много полезно по време на разходка и най-вече по време на заземяваща медитация да носим в себе си подходящи кристали и камъни. Най-добре е да бъдат под формата на гривни, които да носим около глезените си. То този начин те успешно ни притеглят към земята и засилват енергията в двете посоки. Камъни, които ще ни помогнат в процеса на Заземяване са:

 • Хематит: предлага бариера срещу стрес; протектор
 • Опушен кварц: помага ни да се фокусираме върху настоящето; да се справим с емоционалните блокажи
 • Берил: помага да пуснем страховете, както и мислите за миналото
 • Черен турмалин: защитава, успокоява, против страхове
 • Гранат: срещу илюзии, депресия, несигурност
 • Черен оникс: предотвратява изтичането на лична енергия
Медитация „Земя”

Fotolia_44491876_S.jpg

Седнете със свити под таза крака, колената и стъпалата са допрени едно към друго, тазът е отпуснат върху стъпалата. Ръцете са в мудра на коленете – палецът и безименният пръст се докосват нежно.


Затворете очи и осъзнайте ефекта на гравитацията върху вашето тяло. Започнете да усещате приятната тежест на тялото ви, превръщаща се в усещане за спокойствие и стабилност. (…….)

Помислете за качествата на елемента „земя”. (…….) Почувствайте как се заземявате, черпейки стабилност и сила от твърдата земя под вас. (…….) Бавно започнете да повтаряте наум утвържденията:

 •  „Моят живот е здраво заземен”.
 •  „Моето търпение е безгранично.”
 •  „Аз заставам твърдо зад моите вярвания.”
 •  „Стъпалата ми са свързани здраво със земята.”
 •  „Моят житейски път се разкрива нежно пред мен.”
 •  „Аз съм точно там, където имам нужда да бъда.”
 •  „Аз съм подхранван/а от енергията на земята.”

 Останете най-малко 30 мин. в медитация, след което разтегнете краката си.

Един поглед назад в еволюцията ни показва, че хората са ходели боси и са спели на тревата, без въобще да подозират, че контактът със земята е лечебен. Те инстинктивно са получавали от нея обгрижваща и нежна електрическа енергия.

Всеки от нас е усещал тази енергия. Дали стъпвайки по морският бряг или играейки с децата в собствената градина. Това, което ни привлича да свалим обувките и тревогите си от себе си е вътрешното ни усещане, копнежът за свързване с природата и с всичко съществуващо в света. 

Тук са изброени само една много малка част от техниките, които могат да се ползват за балансиране на коренната ни чакра, психиката и взаимоотношенията ни.

Доверете се на вътрешния си глас при избора на конкретна техника и не забравяйте, че където и да сте, във всеки един момент Вие сте свързани!  


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply