Александра Жабонова Йога

Поздрав към слънцето или как да запалим вътрешния си огън

Слънцето е израз на живота във всичките му проявления и аспекти на тази планета. В крайна сметка ние сме същества от светлина. ‘’Поздрав към слънцето’’ изразява тази наша изначална връзка. Изгрявайки, то дава начало на всеки нов ден, а наблюдаването на този процес е един от най-докосващите моменти.

„Сурия Намаскар“ за здраве и активен начин на живот

Преведено от санскрит “сурия“ означава слънце ,а „намаскар“ – поздрав. “Сурия Намаскар“ достига до нас благодарение на просветлените мъдреци от ведическата епоха. Слънцето символизира духовното съзнание. В йога символът на слънцето е пингала – праничният канал, който носи жизнената животворна енергия.

“Сурия Намаскар“ най-общо представлява комплекс от 12 асани, които се изпълняват последователно без пауза помежду им. Те дават възможност за увеличаване на гъвкавостта и силата като същевременно подобряват кръъвообръщението. Този комплекс от асани е описван като най-цялостното упражнение и ако не разпологате с достатъчно време за цялостна йога практика това е най-добрият избор. Той ни подготвя за духовно пробуждане и произтичащото от него увеличаване на осъзнаването.

Чрез дванадесетте пози от поздрава се упражняват всички основни мускулни групи и стави в нашето тяло. Също така чрез тях се масажират и стимулират главните вътрешни органи. Те са ефективно средство за разпускане, разтягане и масажиране. Многостранната приложимост на „Поздрав към слънцето“ я превръща в един от най-резултатните начини за постигане на здравословен, енергичен и активен живот.

12 асани за пробуждане на вътрешния огън

йога

Асаните са предназначени за пробуждане на връзката между нашият вътрешен огън агни и огъня на слънцето. Когато нашият агни пламти ярко ние сме в състояние да асимилираме енергията и информацията, която поглъщаме всекидневно – храна, идеи и емоционални преживявания. Когато нaшият вътрешен огън е слаб не може напълно да се осъществи метаболизиране  на нашите ежедневни житейски преживявания.

Остатъците от непълния метаболизъм се натрупват в нашето тяло и ум, което от своя страна води до умора и слаб имунитет. Изпълнявайки “Поздрав към слънцето“ и следвайки здравословен начин на живот, добър дневен режим и съзнателно избягване  на физическа и емоционална токсичност той ще разпали вътрешния ни огън, така че да можем да „излъчим“ най-доброто от себе си.

Слънчевият комплекс присъства почти във всяка наша практика в залата за йога, но може да го изпълнявате и самостоятелно в къщи. Най-подходящото време за изпълнение на Поздрава е сутрин, защото влияе пряко върху обновяването слънчевата енергия в тялото, която протича през пингала нади.

Изпълнявани бавно, дванадесетте пози подобряват гъвкавостта и силата. Изпълнявани бързо, те могат да осигурят една енергична тренировка на сърдечно съдовата система. „Сурия Намаскар“ сама по себе си е завършена САДХАНА (духовна практика), тъй като включва в себе си асана, пранаяма, мантра и медитация. Редовното практикуване  на поздрава регулира пингала нади, което от своя страна води до уравновесяване на енергийната ни система както на умствено, така и на физическо ниво.

Към всяка поза от “Сурия Намаскар“ има мантра, която пробужда определен аспект от енергията на слънцето. Изричайки тези звуци при изпълнението на всяка поза умът ни ще се умиротвори и разшири, докато изпълняваме позите.

Нека разгледаме подробно 12-те асани от слънчевия комплекс:

поздрав

1.Пранамасана (Молитвена поза)

Започваме в стоеж, здраво стъпили на земята като вдишваме и издишваме нормално. Насочваме вниманието си навътре и осъзнаваме нивото на енергията в тялото си. Мантрата на позата изразява безусловната жизнена енергия на слънцето и резонира със съддечната чакра „анахата“.

Мантра: ОМ МИТРАЯ НАМАХА

2.Хаста утанасана (Поза на докосване на небето)

Със стегнати седалищни мускули започвме протягането към небето, докато вдишваме. Рзтегляме се нагоре чрез гърба ни, гръдния кош, ръцете и шията. Тази поза пробужда гърлената чакра „вишудхи“. А мантрата й изразява разпръскващата се тъмнина от силата на слънцето.

Мантра: ОМ РАВАЙЕ НАМАХА

3.Пада Хастасана (Поза с ръце до краката)

Навеждаме се напред с издишване. Поставяме ръце отстрани на ходилата и леко притискаме глава към коленете. Можем да свием коленете колкото е необходимо за да сложим ръце до стъпалата. Свързана е с „свадхищхана” чакра в областта под пъпа. Мантрата на тази поза изразява непрестанното движение на слънцето,което предизвиква дневните и сезонни ритми.

Мантра: ОМ СУРЯЯ НАМАХА

4.Ашва Санчаласана (Ездач) 

С вдишване изтегляме десния крак назад, докато насочваме погледа нагоре. Свързана е с „аджна‘’- чакрата на интуицията, която се намира в областта на междувеждието. А мантрата изразява мъдростта,че озарението настъпва, когато върху даден обект се хвърли светлина.

Мантра: ОМ БХАНАВЕ НАМАХА

5.Парватасана (Планина) 

Преминаваме в поза „Планина“ с два събрани изпънати крака, повдигайки ханша във въздуха и изпъвайки ръце. Свързана е „вишудхи“ или чакрата а изразяването, която се намира в областта на гърлото. Мантрата на тази поза възхвалява безграничната мощ на слънцето.

Мантра: ОМ КХАГАЯ НАМАХА

6.Ащанга намаскар (Осморка)

Снижаваме се внимателно към земята, докосвайки я с колене, гърди и брадичка, докато поддържаме основната тежест върху ръцете и пръстите на краката. Тя е свързана с ‘’манипура“ чакра, която е разположена в областта на пъпа. Мантрата изразява захранването, което слънцето осигурява на всички живи същества по земята.

Мантра: ОМ ПУШНЕ НАМАХА

7.Бхуджангасана (Кобра)

Преминаваме направо в поза „Кобра“, опитваме се да не  преразтегнем чрез натиск ръцете, а използваме главно гръдните и гръбни мускули. Позата резонира  със ‘’свадхищхана’’– чакрата на творчеството, която се намира под пъпа. Мантрата изразява вътрешната светлина, която е отразена във външната светлина на слънцето.

Мантра: ОМ ХИРАНЯ ГАРБХАЯ НАМАХА

(Втората половина на поздрава е преповтаряне на първата.)

8.Парватасана (Планина)

Връщаме се обратно към поза „Планина“, мантрата която изпълняваме изразява преобразяващата сила на слънцето. На санскрит „марич“ е черен пипер, за който се смята, че съдържа голямо количество слънчева енергия.

Мантра: ОМ МАРИЧАЯ НАМАХА

9.Ашва Санчаласана (Ездач)

Преминаваме отново в поза „Ездач“, но този път левият крак е назад. Изпълняваме мантрата, която изразява майчинския подхранващ аспект на слънцето.

Мантра: ОМ АДИТЯЯ НАМАХА

10.Пада хастасана (Поза с ръце до краката)

Продължаваме с придвижване на ръцете до краката, използвайки мантрата, която изразява стимулиращата сила на слънцето.

Мантра: ОМ САВИТРЕ НАМАХА

11.Хаста Утанасана (Поза с докосване на небето) 

Преминаваме към позата на достигане на небето, изпълнявайки мантрата, изразяваща зареждащият енергия аспект на слънцето.

Мантра: ОМ АРКАЯ НАМАХА

12.Пранамасана (Молитвена поза)

Накрая се връщаме към началната поза използвайки мантрата, изразяваща аспекта на слънцето, който разпалва спомена за целостта.

Мантра: ОМ БХАСКАРАЯ НАМАХА

Скоростта и енергичността, с които ще изпълняваме позите е добре да бъдат пригодени към нашият тип тяло. Най-добре е да започнем с десет цикъла и когато се почувстваме удобно да увеличим броя повторения.

Дишането ни е в хармония с движенията, така че вдишваме всеки път, когато тялото се разтегля и издишваме, когато се огъваме надолу. Най-полезното изпълнение на позите е, когато ги правим плавно, без накъсвания и тласъци, а с преливане от една поза в друга.

Според йога, ако изпълняваме Поздрав към слънцето всекидневно нашият ум ще остане бдителен и резониращ, а тялото ни ще бъде леко и гъвкаво. Нека се опитаме да запалим и свържем вътрешният ни огън с огъня на слънцето.

Нека го накараме да заблести в телата ни.

Нека ни окъпе със своята животворна светлина,която всеки един нас носи в себе си!

Използвани материали:
„Седемте духовни закона на йога”- Дийпак Чопра