Екатерина Кьосева ЙОГА КУХНЯ

Есента носи аромат на прясно изпечен ябълков щрудел (рецепта)

Преди няколко дни посетих приятелско събиране, в което храната беше във всички цветове на дъгата и в изобилие. Здравословни салати, пъстри вегетариански ястия и не на последно място – уникалният щрудел на Радина, който ме накара да си оближа пръстите!

Беше точно така, както обичам – лека сладост, ядки, стафиди, плътна консистенция и най-вече – изключително здравословен, т.е. такъв, който можеш да хапваш с наслада отново и отново. 

С чаша билков чай в хладното есенно утро и по всяко друго време – този ябълков щрудел безспорно носи аромата на есента. Рецептата е лесна, става изключително бързо, а резултатът ще задоволи вкуса ви за домашен уют в сезона на есенния листопад.

корица

Събития

Сезоните се сменят, сменят се и ветровете… Тялото ни се пренастройва към новите ритми.  През есента е добре за заменим суровите храни със сготвени и заземяващи, например топли ястия на основата на зърнени храни като овесени ядки, леща, лимец, киноа.

Готвенето с гхи или пречистено масло също препоръчително. Нека се погрижим за тялото си с топла домашно приготвена храна, балансирана йога практика и най-вече с осъзнатост – за промяната, която се случва отвън, както и отвътре!

Заземяващ ябълков щрудел: какво ни трябва?
  • 2-3 малки сладки ябълки
  • 3 яйца
  • шепа ядки (орехи, лешници, фъстъци)
  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 2-3 шепи стафиди
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л. смляно ленено семе
  • 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/3 ч.ч. суров мед
  • 1/3 ч.ч. кафява захар
Как да го приготвим?

Обелете ябълките, отстранете семената и ги нарежете на малки кубчета. След това разбъркайте содата в киселото мляко. Смесете и всички останали продукти и ги изсипете в застлана с хартия за печене тавичка (за малък кекс).

Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30-40 минути. Можете да проверите дали щрудела е готов като забиете клечка за зъби в центъра му. Ако е суха при изваждане можете да го извадите от фурната, готов е! Охладете го напълно, преди да го нарежете.

Да ви е сладко!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимка на корицата: Marco Verch