Александра Жабонова Йога Мантра

5 мощни мантри, които могат да променят живота ви

Много често попадаме в клопките на ума и забравяме, че всъщност ние притежаваме една огромна власт над себе си. Забелязах, че когато попадна в трудна ситуация и смятам, че няма изход от нея на помощ винаги ми идват мантрите. Слушането и припяването на мантри наистина може да вдигне духа ни и да ни напомни, че ние сме повече от нашите проблеми, че сме повече от нашият ум.

Какво е мантра?

Думата „мантра“ може да бъде преведена буквално като “звукова вибрация”. Точното значение е “силата, която освобождава ума от неговите ограничения и рамки”. На санскрит думата мантра се получава от корените на следните думи:

mananaat – ограниченост на ума
trayate – освобождаване
iti – чрез
mantraha – силата на вибрацията

Според Йога в природата на ума има две качества:

mala – нечистота
vikshepa – разсеяност

И следва, че този ум се изявява с разсеяност, разхвърляност и нечистота.

Каква е тази нечистота?

мантра

Тази нечистота е ненавистта, омразата, завистта, злобата, скъперничеството, незнанието, мързела. Всичко негативно – това е mala. Когато умът скача от една мисъл на друга, от един обект и желание на друг, иска да бъде забавляван, да има разнообразие – това е vikshepa. 

Разсеяност  е когато умът е разкъсан, иска да е на друго място, но иначе има други занимания, други дейности, които да върши и ги върши с нежелание.

Ако се замислим, ще разберем колко е важно ума да е спокоен и уравновесен. Целта на мантрата е да ни освободи от този стремеж към тамастични и раджастични изживявания. Те обслужват нашите егоистични желания и амбиции, поддържат егото да бъде водещата позиция в живота и държанието ни.

Като цяло мантрите представляват специални срички или думи, които се използват за да създадат определена промяна в нас. Мантрата ни дава възможност да реализираме нашата собствена същност, нашата психична личност, това, което наистина сме.

Когато използвате тези мантри визуализирайте значението на думите, които проникват в тялото ви. Фокусирайте се по-дълбоко и по-дълбоко и почувствайте думите сякаш са част от вас.


ОМ  ॐ

OМ означава звука или вибрацията на Вселената. Това е най-важната мантра по значение на Изток. Това е отвъд началото или края и символизира троицата на Вишну, Брахма и Шива. Мантруването й ни води в спокойно и балансирано състояние.

А – проявление, еволюция
У – запазване
М – разтваряне

Вибрациите помагат на ума да освободи неспокойните мисли и да се съсредоточи върху настоящият момент. Самият звук предизвиква вибрация,която има мощно лечебно действие на всички нива.
Има много разновидности на компонентите на звукът ОМ (АУМ)


Om Gum Ganapatayei Namaha

Om Gum Ganapatayei Namaha означава „Прекланям се пред бога със слонска глава, който е способен да премахне всички пречки. Това е моята молитва за благословия и защита.”

Мантрата на бог Ганеша провокира неговото проявление в живота. Ганеша символизира качествата в себе си, които могат да преодолеят трудности, независимо дали те са отвътре (като отрицателни мисли) или отвън.

Om Gam Ganapataye Namaha

ॐ गम गणपतये नम

Тя дава чистота на намерението, успех в бизнеса и премахва препятствията: Мантрата на бог Ганеша провокира неговото проявление в живота ни. Божеството със слонска глава е известно като премахващ препятствия, както и като бога на успеха и мъдростта.

Когато мантруваме Ом Гам Ганапатайе Намаха, ние си припомняме, че вселената винаги ни пази. Пречките и проблемите, колкото и непосилни да ни се струват, винаги могат да бъдат разрешени. Никога не сме сами и винаги сме подкрепяни.


Gayatri Mantra 

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tát savitúr váreṇ(i)yaṃ
bhárgo devásya dhīmahi
dhíyo yó naḥ prachodáyāt

 भूर्भुवः स्वः
तत्सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि
धियो यो नः प्रचोदयात् ॥

Гаятри мантра (наричана още Савитри) е най-почитаната мантра в индуизма. Някои също така смятат, че тя е и най-древната санскритска мантра. Повтаряйки тази мантра, възприятието и вниманието са добри, паметта е силна, интелигентността нараства. Гаятри мантра се състои от 14 думи, или 24 срички.


Mahamrityunjaya mantra

Тази мантра е панацея срещу всяко зло. С нея можете да постигнете добро здраве, да се освободите от окови и всякакви проблеми. Тази мантра може да четете/пеете за хора, нуждаещи се от помощ; за боледуващи; за деца – тя дава защита

OṃTryambakaṁ yajāmahe

sugandhiṁ puṣṭi-vardhanam 

Urvārukam-iva bandhanāt

mṛtyormukṣīya māmṛtāt

ॐ हौम् ॐ जूम् सः बूर्भुवस्सुवह

त्र्यम्बकं यजामहे सुगन्धिं पुष्टिवर्धनम् 

उर्वारुकमिव बन्धनात् मृत्योर्मुक्षीय मामृतात्

बूर्भुवस्सुवरों जूम् सः हौम् ॐ।।इति।।

Махамритюнджая мантра се пее, за да може около вас да се създаде една защитна обвивка от божествена положителна енергия, която няма да допусне отрицателни сили да ви влияят.

Може би сте виждали как някои хора реагират, когато някой каже нещо отрицателно по техен адрес? Това е така, защото около себе си те нямат положително енергийно поле.

Махамритюнджая мантра е изключително силна поради вибрациите, които създава. Слушайте тази мантра. Тя се състои от звуци, създаващи силна вибрация.

Опитайте се да разберете смисъла на тази велика мантра, която обикновено се пее, когато човек е в затруднено положение, защото тогава енергията му е слаба и човек трябва да се енергизира, като създаде положително енергийно поле.


Om Mani Padme Hum

Според много будистки учители припяването на тази мантра може да има благотворен ефект върху психиката и съзнанието на човека, който го повтаря. 

„Мани“ потиска ревността, завистта и егоизма. „Padme“ се произнася срещу невежеството, глупостта и алчността. „Hum” успокоява гнева и омразата.

Ученията обясняват, че всяка от шестте срички на мантрата – ОМ МА НИ ПАД МЕ ХУМ има специфична и силна способност да променя цялото ни същество.

Шестте срички пречистват напълно шестте отровни отрицателни емоции, които са проявленията на неведението – те ни карат да действаме отрицателно с тялото, с речта и ума си и така създават самсара и нашите страдания в нея.

Om Mani Padme Hum
ओं मणिपद्मे हूं

Гордостта, завистта, желанието, неведението, алчността и гневът се променят чрез тази мантра . Когато произнасяме мантрата ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ, шестте отрицателни емоции, които са причина за съществуването на шестте сфери на самсара, се пречистват.

По този начин произнасянето на тази мантра предотвратява прераждането в тези шест сфери и освен това премахва страданието във всяка от тях. Казано е още, че ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ ни дава силна защита срещу всякакви отрицателни влияния и всякакви болести.


Изначалният звук, от който сме произлезли е енергия под формата на звук. Тя е втъкана в материята на тялото ни и тази енергия трябва да бъде освободена. Ако желаем да постигнем по-висши нива на съзнание и съществуване и  ако искаме да се приближим до себе си.

Ако искаме да разберем себе си и да постигнем единение между индивидуалното съзнание и Висшето съзнание, между нисшият и Висшият Аз е необходимо първо да освободим тази енергия и след това да й дадем посока, а посоката ни дава мантрата!

С любов,

Александра