Женска енергия Тантра

Любов, ревност и тао: една различна гледна точка за отношенията

Автор: Димитър Кръстев

Любов, ревност, изневяра. Тези теми вълнуват много хора и затова ще се опитам тук да дам една малко по-различна, но полезна гледна точка. Веднага заявявам, че ревността е отровният двойник на любовта и по-нататък ще докажа това.

Какво означава изневяра?

Някой е предал нашата вяра? Излъгал ни е, но не в криминалния смисъл на думата, а в интимен план? По подразбиране, след като сме решили да правим секс заедно, се е приело, че няма да правим секс с други хора.

Именно това се тълкува като изневяра, а чувството, което изпитваме, когато си мислим или знаем, че са ни изневерили, наричаме ревност. То е болезнено, понякога до нетърпимост. Къде тук е мястото на любовта? Лично аз не я виждам.

Нека сега разгледаме нещата от малко по-различен ъгъл. Когато обичаме някого, ние сме загрижени за него и това е нормално. Ако той ни сподели, че страда, ние му съчувстваме и търсим начини да облекчим състоянието му.

Ако някой го заплашва или насилва, ние сме готови да се разправим с този някой. Но интересно, когато нашият любим изпитва радост и е щастлив от нещо, ние се предполага, че също се радваме с него, но с едно изключение – когато изпитва радост и изживява оргазъм с друг човек!

_MG_8380_edit

Странно, но тогава ние пак искаме да се разправим с този някой!

И какво излиза, независимо дали нашият човек е насилван или му се доставя удоволствие, ние и в двата случая искаме да се разправим със съответния субект. Действието ни е едно и също в две коренно противоположни ситуации и очевидно мотивите ни също са различни.

Когато искаме да спасим любимия от насилието като пребием насилника, това е някак разбираемо. Но когато любимият не е насилван, а е получил удоволствие и наслада, защо пак искаме да трепем съответния човек? Не е ли малко странно да твърдим, че пак го правим от загриженост за любимия? Очевидно загрижеността ни вече е друга!

И още една гледна точка: ако ние обичаме нашия любим, а не го притежаваме, откъде идва желанието му да контролираме неговите удоволствия и това как той смята да употреби тялото си? А ако иска да отиде на масаж, от който получава оргазъм, това пак ли е изневяра? 

Страхът и неосъзнатият договор

Трябва да си признаем нещо важно: нашият страх, че заради удоволствието което получава с някой друг, нашият любим може да предпочете него вместо нас! А това вече произтича от дълбок комплекс за малоценност.

А ние освен, че си представяме, че го обичаме, сме вложили много неща във връзката – планове за бъдещето, мечти, пари, цялостна организация на живота, така че той да има почетно място в него.

//Tantra

Сякаш сме направили сделка и когато партньорът внезапно реши да се забавлява с друг човек, тълкуваме това като изневяра, предателство, своеобразна неустойка на “договора“, който сме сключили в леглото. Но такъв договор няма и не може да има! Ние не може да притежаваме човека, нито да го изнудваме емоционално, за да го управляваме според нашите страхове от изоставяне.

Къде всъщност е любовта?

Любовта, говоря за истинската любов, няма почти нищо общо с разпространената пошла представа за нея, която включва подчинение, притежание и сделки от рода “аз на теб и ти на мен“. Любовта е СЪСТОЯНИЕ, което е приятно само по себе си.

И затова аз продължавам да питам и все не получавам отговор: ако вие твърдите, че сте в любовта, но не сте в състояние да РАЗБЕРЕТЕ партньора и сте готови да го упреквате и съдите, то това каква точно любов е?

Ако вие сте изпълнени с любов и вашият партньор се забавлява с други хора, как така внезапно и къде изчезва вашата любов? Как така любовта ви е поразена от щастието и любовта, които изпитва вашият любим, докато е в прегръдките на друг?

И къде е любовта ви към този друг, който радва вашия партньор, а не го наранява?! Ако любовта ви е примесена с тъга, ревност, неудовлетворение, изисквания…то това не е любов.

Просто се ласкаете с илюзията, че изпитвате любов!

Но човек дълго време не може да живее с илюзии, колкото и хубави етикети да им слага. Любовта не носи страдание, а възвисява и ви отдалечава от всякакво страдание!

Любовта е чудно състояние и за щастие всеки може да изпадне в него, тъй като най-напред може да се научи да обича себе си, а не да чака някой да го заобича, че чак след това и той да започне да прави същото.

tantra-festival-2012-056

Само помислете: ако двама души се срещнат и всеки от тях обича себе си, те ще започнат да обменят любовта, която лесно ще се завърти в обединяващ ги кръг. Но ако всеки се старае да обича другия цялата история автоматично се покварява и започва дебненето и по търговски дребнавото пресмятане кой какво е “дал и получил“. Няма как любовта да бъде принизена до търговска сделка и от това да произтече щастие!

Как може да ни помогне Тао лечебно докосване?

За да излезете от матрицата на пагубната Масова култура, с нейните фалшиви и лицемерни норми и ценности, започнете да изучавате и прилагате Тао лечебно докосване! То ще ви помогне да заобичате себе си толкова спокойно, интегрирано и осъзнато, че нищо няма да може да ви извади от това състояние.

Постепенно ще осъзнаете, че изворът на любовта в сърцата ви, ще се отпуши САМО ако си припомните своята прекрасна уникалност (несравнимост)! Тогава няма да се разклащате от кресливите мнения на безброй папагали, които повтарят неосъзнато мухлясали обществени норми и ви упрекват в различност.

Да, трябва да подложите на съмнение всички твърдения, идващи от авторитет и мнозинство хора. Да имате куража да задавате неудобни въпроси, да оспорвате, да бъдете скептични и да отстоявате истините, до които сте стигнали.

//Tantra

А любовта към себе си ще ви даде силата и проницателността сами да установявате истините. А не да се озъртате като интелектуални инвалиди, които търсят “по-висш“ разум, за да им даде напътствия. 

В книгата си “Ти си любимо дете на Вселената“ твърдя и доказвам, че всеки който се себеразпознае като такова, е направил мощна крачка в своето духовно развитие! Досега установих няколко силни помощни инструмента в това направление:

 медитацията “Вътрешна усмивка“,
 медитацията с дишане и разширяване, която се изучава по време на курса по тао лечебно докосване
 бавните движения по време на терапията, както и при изпълнението на формата тай чи чаткалина
 нежното докосване, което свързва всички части на тялото и което можете да си разменяте редовно с ваши приятели.

Всичко това е непостижимо за хора, които се давят от отровните изпарения на ревността, докато си въобразяват, че изпитват любов.

Автор: Димитър Кръстев,

лого

Вижте повече за Димитър и неговата работа на личния му сайт ⇒ duonika.org