Аюрведа Екатерина Кьосева ЙОГА КУХНЯ

Кои са най-добрите храни, според аюрведа, и кога да ги консумираме?

Според аюрведа, храната не е просто средство за набавяне на нужните хранителни елементи, а начин за подхранване на ума, повдигане на духа и ревитализиране на тялото. 

Няма да е пресилено ако кажем, че храната на Изток е „храна за душата“. Тя трябва да бъде ароматна, вкусна, да бъде приготвена с любов, а не с насилие, както и да бъде прясна и максимално близо до природата. 

Затова нека видим кои са най-добрите храни, според аюрведа, и как те могат да ни помогнат да поддържаме своя вътрешен баланс?

Не просто храна, а храна за душата

ябълка

В Индия се смята, че храната, която консумираме има енергия, която става част от нас и повлиява нашия характер. 

До голяма степен препоръката за безмесна диета се дължи на това вярване – ако храната носи енергия на насилие и жестокост, искаме ли тази енергия да стане част от нас? 

И ако се стремим да бъдем във вътрешен баланс и хармония, коя храна да изберем? 

корица

Вижте повече в СЪБИТИЯ!

Много е важно, също така, когато говорим за аюрведа е да бъдем осъзнати за най-доброто време, в което да консумираме тези „най-добри“ храни, както и да сме запознати с нашата собствена дошова конституция.

 Ако нашата доминираща доша е извън баланс, може би някоя от тези най-добри храни няма да е подходяща, докато не върнем състоянието си на вътрешно равновесие. 

Прясно мляко

Splash

Макар на Запад, прясното мляко все повече да се заклеймява като неподходяща храна за нас, аюрведа продължава да твърди точно обратното. Защо това е така? 

Според аюрведа, ние пием млякото по напълно погрешен начин – пием го студено, направо от хладилника, в комбинация с любимото ни лате или дори „здравословно смути“. 

За да бъде прясното мляко добра храна за нас, трябва да го консумираме самостоятелно и да го пием ВИНАГИ ГОРЕЩО! Студеното прясно мляко причинява прекомерно отделяне на слуз в стомаха и нарушава храносмилателните процеси. 

Освен това, трябва да консумираме домашно прясно мляко, а не от кутия, закупена от супермаркета, за да сме сигурни в неговото качество. Прясното мляко, дори и горещо, повишава леко капха доша. Препоръчва се при дисбаланс на вата, тъй като има успокояващо и заземяващо действие.

Гхи

ghee

Гхи е безценен аюрведичен хранителен продукт с много ползи за здравето ни. Това специално масло се използва от древни времена в Индия в традиционни ритуални церемонии, здравни процедури, както и в кулинарията. Вярва се, че гхи спомага за пречистване на тялото и подпомага цялостното здравословно състояние.

Пречистването на маслото всъщност представлява премахване на влагата, твърдите млечни вещества и лактозата (казеин), които в процеса на пречистване се филтрират. 

Това прави така, че с гхи да може да се готви по-дълго, без да прегаря. А както знаем прегарянето на маслото се случва бързо и прави храната ни токсична и нездравословна.

Освен това гхи е подходящо за хора, имащи лактозна непоносимост. Пречистеното масло е богато още на мастно разтворимите витамини А, D и Е, като в същото време то подпомага усвояването им.

Плодове

Fruit

Аюрведа ни препоръчва да хапваме много пресни и сезонни плодове, но едно от важните условия е да ги хапваме отделно от другите храни. Важно е да изчакаме поне половин час преди да хапнем нещо друго, ако преди това сме консумирали плод. 

Някои плодове, според аюрведа, можем да консумираме през целия ден, но други – не бива да бъдат консумирани вечер. Най-доброто време за консумиране на плодовете, естествено, е сутрин на празен стомах, а най-лошото – след хранене под формата на десерт. 

Почти всички плодове, без цитрусите, е добре да бъдат консумирани сутрин, например банани, ябълки, праскови, кайсии, киви, манго. Според аюрведа, цитрусовите плодове (лимони, грейпфрут, портокали и др.), както и нарът е най-добре да се консумират между 11:00ч. преди обяд и 15:00ч. следобяд. 

Динята, на същия принцип, трябва да се консумира между 11:00ч. и 17:00ч., а черешите, гроздето, ягодите, малините и боровинките могат да се хапват през целия ден, но не и вечерно време. 

Сушените плодове могат да се хапват в комбинация с ядки и семена, но избягвайте да ги комбинирате с пресни плодове, съветва ни аюрведа. В заключение, има едно основно правило – пресните плодове са за топлия сезон, а сушените – за студения. Хората с доминираща конституция пита ще извлекат полза от олхаждащия ефект, който имат пресните плодове през всички сезони.

Бобови и пълнозърнести храни

Beans

Всички бобови и пълнозърнести храни са прекрасна храна, според аюрведа, но и тук има нещо много важно. Смята се, че това е храна, която трябва да се консумира само на обяд. 

Хлябът също, дори да е с брашно от лимец или шпелта и приготвен с квас, трябва да се консумира само на обяд, за да бъде организма ни в баланс. Рафинираното брашно затлачва храносмилателната ни система и трябва напълно да се избягва. 

Подправки

Herbs

Индийската кухня е известна с богатата си употреба на билки и подправки. Както с плодовете, според аюрведа, има сутрешни, вечерни и подправки за всяко време от деня. 

Така, например, сред сутрешните подправки са канелата, ванилията, кардамомът и копърът. Последните две билки са подходящи за консумация по всяко време на деня.

Черният пипер и лютивите и пикантни подправки са подходящи само на обяд. Те засилват огъня в нас (агни), който ще ни помогне да сме по-продуктивни на работа. 

Същото важи за джинджифилът, който е препоръчително да се консумира в първата половина на деня. Най-добрите сред подправките, според аюрведа, са шафранът, кимионът, дафиновия лист, анасон, куркума, синап, кардамом, карамфил, чесън, босилек и др.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.