Александра Жабонова Йога

Как да балансираме ин и ян енергията си с йога?

Ин и ян йога е практика, която балансира бавната и пасивна ин йога с традиционната хатха, ащанга или виняса  йога. 

Ин и ян йога има своите корени от даоистката концепция.  Ин е женската, пасивна, охлаждаща енергия. Ян –мъжката, динамична и затопляща енергия.

Според  даоизма тези две качества или енергии присъстват във всичко: от телата и храната ни до сезоните и заобикалящият ни свят.

Точно както даоистите вярват, че ин и ян са взаимно свързани и се допълват, така и аз смятам, че една подобна йога практика е изключително полезна за нашето тяло и ум. И може да създаде равновесие както на физическо така и на духовно ниво.

Имаме повече ин или повече ян енергия  в живота си?

5 Reasons To Start A Yin Yoga Practice Today

Отговорът е ясен. В нашето ежедневие по подразбиране присъства много повече ян енергията. Живеем напрегнато в големия град. Бързаме за работа. Оставаме до късно след работно време.

Прибираме се у дома и отново  бързаме за да приготвим нещо за вечеряи да се подготвим за следващият ден. 

Така ден след след ден, месеци, години без да усещаме ние натрупваме стрес и напрежение и съответно голямо количество Ян енергия.

Как ин и ян йогата може да ни помогне?

В ин йога позите се задържат дълъг период от  време. Обикновено от три до пет минути. Това е така, за да се насочим към съединителната тъкан, вместо да загряваме мускулите.

Позите са по-пасивни, с малко активно участие на мускулите. Смята се, че комбинираната практиката  е добре да започне с ин йога. Но аз лично съм на друго мнение, за което ще спомена малко по-долу.

Разработена в Индия, ян йога включва в себе си хатха, ащанга и виняса флоу йога. Те затоплят тялото, разтягат и укрепват мускулите. 

Обикновено ян йога се включва във втората част на практиката. Това се препоръчва ако сме имали напрегнат ден.

50 Hours Yin Yoga Teacher Training Goa

Ако сме имали натоварен ден и след това нашата практика започне с хатха, ащанга или виняса има вариант да продължим с тази ян енергия, която сме култивирали през деня и има опасност да продължим да трупаме от нея, което не е добре за нашето тяло  ум.

В този случай е добре да започнем с ин йога, за да се успокоим, да насочим вниманието си към себе си и да дадем възможност на умът ни да си почине, а след това да продължим с ян практиката.

От друга страна, завършването на нашият йога клас с ин йога може да ни освободи от всякакво напрежение и умора, които сме натрупали в началото на деня и по време на ян практиката ни.

Усещането, което би ни донесла е сякаш сме се отпуснали в шавасана, но за много по-дълъг период от време

В класовете, които водя опитахме и двата варианта. Но аз предложих трети, в който наистина тялото ми се чувства прекрасно. 

А именно започването на практика с хатха йога като между натоварванията почиваме  за момент в ин асани и дълго задържане на позите.

Това продължава в рамките на час и половина. За мен това е оптималният вариант, в който се чувствам наистина балансирана във всеки един аспект.

Чрез комбиниране на двата стила ние подобряваме силата, издържливостта си, като същевременно насърчаваме тялото си към релаксация и изцеление. 

Комбинирайки двата стила йога във всеки клас ние можем да извлечем максимална полза и от двете практики.


С любов,

Александра

Снимка на корицата: flickr