Екатерина Кьосева Женска енергия Тантра

Изкуството на уязвимостта, и какво научих от един тантра семинар

Искам да ви разкажа нещо кратко за едно мистично преживяване, което преживях съвсем наскоро. Отвъд всякакви рамки. Всеки от нас има подобни преживявания, в които самото време започва да се разтяга и усуква по необичаен начин. За мен това беше един тантра семинар, който ме потопи изцяло в собствената ми уязвимост.

Повечето от нас свързват думата „тантра“ със секса, но това е доста повърхностна игра на асоциации, която ни пречи да надникнем отвъд това, което изглежда любопитно, интригуващо, апетитно, но и пестящо ни умствена енергия. Ако асоциирате тантра само със секс, вероятно просто не искате да разтегнете мускула на вниманието си и да погледнете по дълбоко. 

Думата „тантра“ идва от санскритските думи tanoti, която значи разширяване и trayati, която значи освобождаване. Чрез тантра първо отваряме съзнанието на мозъка, като събуждаме безброй спящи мозъчни клетки, което разширява петте сетива, преобразявайки всеки аспект на съзнанието.

Сунята Сарасвати, „Скъпоценност в лотоса“

Това, което научих в този невероятен семинар, на който имах добрата карма да присъствам, дойде през преживяването, а не чрез мисленето. Разбрах, че тантра наистина разширява съзнанието и ни помага да навлезем в мистичните дебри на енергийното и астрално пространство на съществуване. /

За мое учудване те са на една ръка разстояние от нас но ние не знаем нито как да използваме ръката си, за да я протегнем, нито в каква посока да го направим./

събития

Тантра ни разкрива смисъла на тоталната капитулация на ума като път за достигане до фините нива на съществуване. Само ако си кажем ‘не става’, ‘отказвам се’, ‘не мога’ имаме шанс да отидем една крачка напред.

Само отказвайки ментално, можем да отидем отвъд. Там можем да се потопим единствено ако си позволим да бъдем тотално искрени, стопени, уязвими. С всяка клетка на съществото си.

Да бъдеш уязвим със себе си, с някой друг, със самия живот. Тантра разкрива нови нива на това да бъдеш ЗАЕДНО. А тук сексът, който непрекъснато ни бомбардира в ежедневието, е само най-грубата част на свързване, на проявление, и най-безинтересната.

Секс за оцеляване

Сексът, такъв, какъвто го познаваме, принадлежи на муладхара чакра (коренния център), на инстинкта за оцеляване, размножаване, импулсно освобождаване на за кратко генерирана жизнена енергия.

Той принадлежи на егоистичните подбуди (контрол, власт) и на страховете. Както казва Ошо, в този тип сексуално свързване няма нищо красиво, той сам по себе си е животински, груб, грозен.

Затова има нужда от фантазии, каквато е фантазията на влюбването, възвеличаването на любимия, поставянето му на пиедестал и любовното възхищение. Само по този начин сексът в ниските нива на съществуване може да стане приемлив, искан и дори жадуван.

Но нито една илюзия не трае дълго. Умът се уморява лесно от еднообразния театър и скоро тръпката изчезва, разкривайки ни обективната реалност на тялото, реакциите, движенията, свързването – такива, каквито са. 

После идва търсенето на нова илюзия, влюбване, театър. В крайна сметка, отново се разиграва същата драма, същото отегчение, същата неудовлетвореност. Отново и отново. Докато не спрем лудешкия бяг на ума и не разберем, че сексът, влюбването, връзките не са целта, а собственото ни разширение.

Сексуална енергия в нов прочит

тантра

Отново ще цитирам Ошо, който по много стегнат и изчистен начин ни дава обяснение за естеството на (сексуалната) енергия. Той казва: „Енергията е една. Сексът е само едно от нейните проявления. Ако жизнената енергия тече в друго направление, няма секс.“

Разширяването на съзнанието чрез тантра е начин за надскачане и преодоляване на секса като инстинкт. Тя ни показва естеството на енергията.

Да, в началото тя е сексуална, идва от ума, от тялото. Как избираме да я използваме? Дали целим моментално освобождаване или сме способни да отидем едно стъпало нагоре? Или още едно, и още едно, и още едно…? 

Ако сексът е единственият и основен канал, през който реализираме жизнената си енергия, значи сме зациклили на едно място, а това винаги води до страдание.

Много врати остават заключени за нас, а съзнанието ни се движи като дезориентирана планета в доста ограничена орбира. Когато сексът е единственият канал за реализиране на нашата енергия, тя става разрушителна, тъй като всяка крайност създава дисбаланс, болест и болка.

„Енергията винаги е неутрална. Сама по себе си тя няма име. Името се дава от названието на вратата, през която излиза енергията.

Когато тя се изразява биологически, се превръща в секс. Когато се изразява емоционално, тя може да се прояви като любов, ненавист или гняв. Когато се изразява интелектуално, тя се проявява в науката или литературата.

Когато се движи в тялото, става физическа, когато минава през ума, става ментална. Разликата не е в енергията, а в приложението на проявите й. 

Ошо, „Трансформиране на седемте тела“

Тантра и изкуството на уязвимостта

Back to the Wild: Изкуството на енергийния масаж

Как да отворим следващата врата? Как да преминем едно стъпало напред? Как да трансформираме тази мощна енергия? Истината е, че това е много дълъг процес, който ще поиска от нас да преразгледаме решетките на вратите, които ни залостват отвътре.

Вратите пред себе си. Решетките, в които сме родени, възпитани, но и тези, които сами сме си поставили. Когато започнем да се освобождаваме от тях ще започнем да се отваряме.

Когато започнем да се отваряме ще се потопим в уязвимостта на своето тяло, чувства, его, съществуване. Когато се потопим в нашата собствена уязвимост, ще се потопим в уязвимостта на другите, а тяхната уязвимост ще отекне у нас като ехо на космическата любов.

Когато направим и това, ще осъзнаем, че съществува една много фина магистрала от енергия, а по нея можем да стигнем много дълбоко един в друг. Докоснали се до това ново измерение на свързване ще можем да навлезем в самия космос, в който егото изчезва и остава само пустотата, разширението, Бог.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.