Екатерина Кьосева Женска енергия

За любовта като медитация, като молитва, като проявление

„Обичам някого с цялата си душа, означава моля се за него. Който притежава този опит, се намира в рая.“

Майка Гавриила

Когато свързването се превърне медитация няма значение дали другият присъства физически в живота ви или не. Егото и телата се разпадат във фина мрежа от енергия, в малки частици, които се разпознават и започват да общуват в съвсем друго измерение. Сякаш любовта преминава над материалното равнище, над всички епитети, разбирания, метафори.

От влюбване към медитация

self evident

Не че е станала нещо повече от другите видове любов. Не. Тази форма на любов е една от най-скромните, най-тихите и най-невидимите. Просто не се интересува от подробностите. От изборите, които правим. От грешките, които допускаме.

Разбираме, че любовта няма нужда от демонстрации и гръмки проявления. Няма нужда от фантазии, които да я украсяват. Нито от илюзии, които да подхранват илюзорното й съществуване. За нея е достатъчно просто да я има. Да присъства. Да бъде. Така любовта  се превръща в медитация, в състрадание, в молитва.

„В един по-добър свят с повече медитативни хора в него, с малко повече просветление по земята, хората ще се обичат, ще се обичат безмерно, но любовта им ще бъде свързване, а не връзка.

Не казвам, че любовта им ще бъде краткотрайна. Много е възможно любовта им да бъде по-дълбока от твоята любов, може да има по-високо качество на близост, може да има повече поезия и повече Бог в нея…“

Ошо, „Живот на ръба“

От медитация към молитва

peace

Когато започнем да се молим за другия. Когато всичко, което иска душата ви е той или тя да бъде здрав(а) и да живее това малко късче живот в мир със себе си. Когато протегнем сърдечните си „аорти“ към Бог и с всяка клетка на тялото ни го помолим да бъде най-доброто за другия.

Да помолим за другия, не за себе си. Това ще е знак, че сме надскочили пресмятащия ум, вродения си егоизъм и вечно жадна сетивност. Това ще е знак, че най-сетне сме прогледнали в чудото на любовта, в мистерията на живота.  

„Любовта е рядко цвете. Случва се само понякога. Рядко е, защото може да се случи само когато страхът изчезне, не и преди това. Това означава, че любовта може да се случи само на някой много дълбоко духовен, религиозен човек. Сексът е възможен за всички. Запознанството е възможно за всички. Но не и любовта.

Когато не си уплашен, няма какво да криеш; тогава ти можеш да си отворен, можеш да оттеглиш всички граници. И тогава можеш да поканиш другия да проникне в теб до самата сърцевина.

И помни, ако позволиш на някой да проникне дълбоко в теб, и другият човек ще ти позволи да проникнеш в него или в нея, защото когато позволиш на някой да проникне в теб, възниква доверие. Когато не се страхуваш, и другият става безстрашен.

Ако можеш да позволиш на любовта да се случи, няма нужда от молитва, няма нужда от медитация, няма нужда от каквато и да било църква, от какъвто и да било храм. Ако обичаш, можеш напълно да забравиш за Бога – защото чрез любовта Всичко ще ти се е случило: медитация, молитва, Бог, всичко ще ти се е случило. Това има предвид Исус, когато казва, че Бог е любов.

Ошо

От молитва към проявление

By some calendars, it's World Meditation Day today. A good reminder to take a moment to stop, go within and let our hearts fill with gratitude and love. Namaste

Може би, когато обикнеш някого с цялата си душа любовта се превръща в медитация, в молитва. Може би, когато обикнеш някого с цялата си душа молитвата на свой ред се превръща в любов. Но вече друга, трансформирана, космическа любов.

Вече няма значение дали другият е с теб или не. Това, което искаш е той да е свободен, да се проявява, да е ЖИВ. Защото ти самият си точно такъв. Свободен. Проявен. Жив.

Когато любовта се превърне в медитация тя неизменно се превръща и в молитва, и точно тази молитва е каналът, който свързва материалното измерение на любовта с божественото. Ако някога сте обичали като молитва вероятно сте чули как Бог започва да говори чрез вас, но не на езика на думите, а на езика на сърцето ви.

И как разбираш, че любовта ти е истинска? 

Просто е.

Започваш да се молиш

Другият да е добре.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимка на корицата: Greg Roberts