ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

Енергиен вампиризъм: как енергийните вампири крадат енергията ни?

Енергийният вампиризъм разбужда фантазиите ни, извиква сцени от популярните сюжети като „Здрач“ и „Дневниците на вампира“ и стимулира … страховете от свръхестественото.  Тук няма да говорим за ефектни и кървави сцени от филми, а за нещо, което се случва на земно равнище – „кражбата“ на жизнена енергия и какво трябва да знаем, за да се предпазим от нея.

Както нашето здраве, така и целият ни живот, зависят от това дали имаме достатъчно количество жизнена енергия. Жизнената енергия захранва тялото и съзнанието ни всеки ден. Наричаме я жизнена енергия, в йога често използваме думата „прана“, а в китайската медицина – „чи“, и т.н.

Translucent threads shimmering like spiderwebs caught by morning's grace.

Всеки човек се ражда с определено количество жизнена енергия. С напредване на възрастта, тя започва да намалява, а когато напълно се изчерпи настъпва естествена смърт. Всеки човек се предполага, че трябва сам да „живее“ своята енергия. Но това не винаги се случва.

Има хора, които по някаква причина не са в контакт със собствената си енергия. Те обикновено са преживели някаква психологическа, емоционална или физическа травма, която е прекъснала връзката им с техния собствен вътрешен източник. Те се научават, често още в детска възраст, че единственият начин да си набавят енергия е като редовно си крадат такава … от другите.

Всъщност, енергийният вампиризъм не е толкова „ненормално“ нещо

Част от нормалното общуване е да отдаваме част от своята енергия на другите. Това е напълно в реда на нещата, особено когато сме осъзнати за този процес и искаме да го направим.

Говорим за „енергиен вампиризъм“, когато този процес не е в нашия контрол, а някой друг манипулира енергийното ни поле и изстисква енергията ни, без дори да се усетим.Точно както професионалния джебчия в градския транспорт умело успява да отмъкне портфейла ни.

Сходното в двете ситуации е, че ставаме жертва на кражба, но в първия случай тя се осъществява на ниво енергетика. Често докато разберем, че сме „ограбени“ може да мине много време. Според мен, този тип кражба е много по-сериозният, защото буквално изцежда здравето и живота ни, а ние дори не забелязваме.

Как енергийните вампири „крадат“ енергия от другите?

Wonder Vampire Woman.

Енергийният вампиризъм е навсякъде около нас. Всъщност, повечето от нас го правят от време на време. Поне мъничко. Това е процес, в който един човек, чрез манипулация, значително източва жизнената енергия на друг човек.

Например, родителите могат да прилагат тази манипулативна стратегия, наказвайки и разтройвайки децата си, или обратното – глезейки ги ненужно. По същият начин го правят любовните партньори го, приятелите ни, началниците, учителите и да, някои гуру-та също се захранват с енергията на хиляди поклонници. 

Как точно се случва този процес?

  • Чрез провокации, заплахи, насилие
  • Чрез съблазняване, ласкателство, глезене

Може да се каже, че това са ин и ян методите за изчерпване на енергия. В единия случай имаме директни заплахи и провокации. Те могат да дойдат в уж безобидна форма, например саркастични забележки или дори саркастичен поглед, който цели да ни смути и да предизвика реакция.

Във втория случай, изчерпването става по много елегантен начин – чрез подаръци, комплименти, еротично съблазняване, ненужно разглезване. Резултатът е същият, лишаване от собствената ви сила.

Може да видите резултатът при твърде глезените деца, те са очевидно  „безпомощни“, но за сметка на това определено имат едни „силни“ родители. Естествено, често в основата на този процес стоят добри намерения, но ние знаем с какво е постлан „пътят към ада“, нали?

Каквато и техника да използва, енергийният вампир цели да ни извади от равновесие, защото точно тогава ние реагираме емоционално, а именно емоционалната реакция е вратата, чрез която по естествен начин отдаваме част от своята жизнена сила.

Welcome to the Dollhouse

Как се случва този процес на практика? Енергийният вампир със своето енергийно поле повлиява нашето енергийно поле. Той предизвиква нашите енергийни центрове, които обичайно се въртят в една посока, да започнат да се въртят в другата посока.

Това, което се случва е фино смущаване на енергийната ни система, което води до отслабване на защитните ни сили и отдаване на енергия.

Кои са най-често използваните техники?

Провокациите са любима техника на енергийните вампири. Познавате ли хора, които правят всичко възможно само и само да провокират останалите? Няма значение каква стратегия ще използват, те биха опитали всичко, което би ви шокирало и накарало да реагирате.

Целта е повече от очевидна. Само забележете какво се случва с тях след като са успели в мисията си да реагирате. Някак се успокояват и дори можете да ги видите усмихнати. Те вече са се заредили с енергия, докато вие се чувствате изтощени и на ръба на себе си.

Провокации с думи и поведение

Masquerade

Думите могат да съблазняват и ласкят, но и да заплашват и предизвикват. Думите са любимият инструмент на енергийните вампири, с които те целят само едно нещо – реакция.

Може би познавате хора, които използват следната стратегия – първо ласкателство и съблазняване, а след това сплашване, омаловажаване и т.н. Доста объркващо поведение, нали? Точно това объркване завърта енергийните ви канали в обратна посока и ви изцежда.

Невербалното общуване е толкова силно, колкото и вербалното. Има хора, които провокират със странно, непривично, ексцентрично, сексуализирано и нетипично поведение. Те ви карат да настръхнете, не знаейки какво да очаквате от тях.

Освен това, провокацията с поведение може да бъде по-леко изразена. Например, тъжно лице, което цели реакция тип „обгрижване“, ядосано лице, което цели реакция тип „страх“, сърдито лице, което цели да провокира у нас „вина“ и т.н.

Секс и докосване

Mantis

По време на сексуален контакт, както знаем и от тантра, енергийните полета на партньорите се сливат и се осъществява мощна обмяна на енергия. При енергийния вампиризъм единият партньор предизвиква енергийните центрове на другия да започнат да се въртят на обратно.

По този начин се източва изключително много енергия. Това може да се случва осъзнато или неосъзнато. Най-добрият начин да разберете дали някой ви изцежда е да се запитате как се чувствате след сексуално общуване с определен човек.

Ако се чувствате изтощени, объркани и извън баланс може би сте станали обект на енергиен вампиризъм. Целта на сексуалното общуване е интимност, споделеност, обмяна на енергия, чиято цел е взаимно зареждане.

Точно затова е важно да бъдем осъзнати кой допускаме в най-близкото си поле и дали има обмен или става дума за едностранно източване на енергия, какъвто е случаят при енергийният вампиризъм.

Насилие и злоупотреба

HEADSPACE

Хората, които се научават да черпят жизнен сок от други хора, обикновено са преживели някакъв вид насилие в детска възраст. Някой някак е „откраднал“ тяхната собствена сила.

Връзката на тези хора с тяхната жизнена енергия е прекъсната /или дори пренасочена към насилника/. Те научават, че това е начинът да черпят сила – чрез насилие и злоупотреба.  

Колкото по-дълго е страданието на жертвата в годините, толкова повече жизнена сила ще успеят да отмъкнат насилниците, а този процес не зависи от време и пространство.

Затова е важно да работим и преодоляваме травмите си. Едно от най-хубавите неща, които се случват, когато успеем да се освободим от емоциите на миналото е, че си връщаме жизнената сила. 

Как да се предпазим от енергийния вампиризъм?

Cycles of Sadness

Най-напред приемете, че енергийният вампиризъм съществува. Това е стратегия на оцеляване в един свят доминиран от недостиг и насилие.

Не е въпросът в това да се страхуваме или да се обграждаме със защитни стени. Просто трябва да бъдем осъзнати за това как ни действат определени ситуации и хора, както и кои ситуации и хора са добри за нас и кои не. Затова до голяма степен може да ни помогне нашата ИНТУИЦИЯ.

По отношение на енергийния вампиризъм става дума за осъзнатост и неосъзнатост. Всеки сам е отговорен за себе си и хората, които позволява да бъдат в енергийното му поле.

Понякога енергийните вампири са членове на семейството ни, децата ни, съпрузите ни, любимите ни и т.н. Не става дума да обвиняваме другите, а да променим нещо ЗА СЕБЕ СИ в ситуацията. В тези случаи е добре да се обърнем към психотерапевт, който ще ни помогне ефективно в разрешаването на един доста сложен за подредба семеен пъзел.

Друг път енергийният вампир е близък приятел, колега, познат, който по някакъв начин редовно „цеди“ енергия от нас. В този случай е много по-лесно да поставим граници и да се освободим от взаимодействието с тези конкретни хора.

Има случай, в които съвсем непознати хора ни провокират с цел да отмъкнат част от енергията ни. Това се случва.

Въпросът е как /и дали/ ще реагирате вие?

Най-добрият начин да се предпазим е да НЕ РЕАГИРАМЕ. Но можем ли? Става дума за емоционална интелигентност, разбиране на случващите се процеси и постоянно развиване на собствената ни осъзнатост.

Винаги ще има провокатори около нас. Винаги ще има ситуации, които ще опитват да ни извадят от равновесие. Какво ще направим ние? Ако не можем да поставяме граници, това е обект на лична работа. Защо не сме се научили да го правим?

An Unforeseen Calling

Ако конкретен човек натиска болезнени копчета, това е обект на лична работа – защо тези копчета са в нас? Ако не можем да владеем емоционалните си реакции, защо не засилим своя контрол над емоциите си и не научим нови стратегии да ги управляваме?

Не се подвеждайте по това да сочите другите хора за „енергийни вампири“. Това е само романтично определение на един процес, който е колкото реален, толкова и неизбежен. Бъдете осъзнати и за моментите, в които енергийните вампири сте вие самите.

Само помислете, какво правите, когато някой е „изсмукал“ енергията ви чрез конфликт, объркване и т.н.? На кой звъните? Кой искате да видите? С кой искате да поговорите?

Енергийната обмяна е част от нормалното общуване между хората. Когато тя е желана и идва от сърцето я наричаме любов. Когато не е желана, а „отмъкната“ я наричаме „изчерпване“.

Въпрос на осъзнатост и лична отговорност е да съблюдаваме къде изтича енергията ни, както и дали я живеем ние или някой друг. И ако нещо или някой източва енергията ни, не е ли време да направим нещо по въпроса? Сега!