Екатерина Кьосева Женска енергия Психология

Духовна еволюция, личностно развитие и какво не е любов

Това е една добре позната история. Желанието да осъществим фантазията си за „идеалния друг“, опитите ни да го променим, за да пасне на собственото ни разбиране за любов. Но най-вече, разбирането, че това желание е незряло. И ако трябва да променим нещо това е собственото ни отношение към другия.

Очаквайки Другия да се промени…

Очаквайки Другия да се промени, ние автоматично губим всякаква представа за това КЪДЕ Е ТОЙ ПО ПЪТЯ НА СОБСТВЕНОТО СИ РАЗВИТИЕ. 

И много често вместо да му дадем свободата да се движи в живота си, както му диктува сърцето, ние започваме да го „спъваме” със своите собствени вярвания, ограничения и страхове. 

Защото ние искаме той да израсне и да се развие, но по начина, който НИЕ МИСЛИМ ЗА ПРАВИЛЕН.

Толкова много от нас започват връзките с очакването, че Другият ще започне (или ще спре) да прави определени неща в зависимост от това дали ни харесват или не. Но това не е любов.

Това е собственото ни желание другият човек да стане точно това, което ние мислим, че той трябва да бъде. Това е желанието ни да запълним собствените си липси и недостатъчности чрез Другия. Но това не е любов

Никой не иска да му казват, че го обичат АКО прави това или онова или спре да прави това или онова. Това са условия, сделка, бизнес.

Но това не е любов. 

Любов е да подпомагаш любимия си в израстването и духовната му еволюция. Чрез искреност, градивни обратни връзки за това, което се случва в настоящия момент. Дори да знаем, че те ще причинят дискомфорт и понякога болка.

НИЕ НЕ СМЕ ТУК, ЗА ДА СПЕСТЯВАМЕ ИЗРАСТВАНЕТО НА ЛЮБИМИТЕ СИ ХОРА, А ДА ГИ НАСЪРЧАВАМЕ ДА ВЪРВЯТ СМЕЛО ПО ПЪТЯ СИ. 

Да обичаш в Новото време

Да обичаме означава да оставим вратата отворена за това, което трябва да се случи. Защото всичко е тук, за да ни помогне да израснем. 

Любовта е тук, за да ни помогне да израснем. И няма по-истинска любов от тази да оставиш Другия да бъде себе си във всеки един момент.

Да му подариш усещането за свобода, докато нежно го държиш в ръцете си. Да му кажеш, че не трябва да прави нищо, за да заслужи любовта ти, защото вече я има изцяло. Да се потопиш в чувството на мекото и спокойно щастие на това да си обичан такъв, какъвто си.

Взаимоотношенията „тук и сега“ повече не могат да се движат по старите правила, основани на контрол и отказване от себе си в името на любовта. 

Връзките на бъдещето имат съвсем други очертания, които в последните години започваме да интегрираме малко по малко. Очертания, основани на СВОБОДА и личностно развитие в топлата прегръдка на двойката.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.