Женска енергия Психология

Да си тръгнете понякога е смел начин да се погрижите за себе си

Какво се случи последния път, когато казахте на някого, че искате да се откажете от нещо? Да си тръгнете? Може би това беше работа? Може би връзка? Цел? Мечта?

„Готино. Мисля, че това е много добра идея.“

Да, предполагам, че повечето от вас не са получавали такъв отговор. Защото отказването е нещо лошо, нали? Бъди позитивен! Можеш да го направиш! 

Особено ако сте лидер, трябва да продължите да опитвате. Лидери, които спират в разгара на битката и казват: „Знаеш ли какво? Не мисля, че това е добра идея „, обикновено не постигат нищо. Борба на всяка цена!

Но понякога лидерството е в това да си тръгнеш.

Преподавам психология. В обучението ми говорехме за “справяне”, a в учебниците отказването беше обяснено като „разрушителен механизъм за справяне“.

Ей, май разбрах! Имаме всевъзможни причини за това. Искаме хората да имат вътрешен локус на контрол („Имам власт над това, което ми се случва“), а не външен локус на контрол („Животът просто ми се случва“). 

Не искаме хората да се учат на безпомощност („Нищо, което правя няма ефект, така че защо дори да се опитвам?“). Искаме хората да са щастливи и здрави и да вярват, че могат да постигнат всичко. Разбирам.

Но отказването не винаги означава неправилно мислене или невъзможност за алтернативно справяне със стреса на ежедневието.

Понякога отказването е акт на голяма смелост.

Не винаги имаме контрол върху това, което ни се случва. Чувствам се като измамен професор по психология, когато казвам това. Подсказвам, в някои случаи това може да бъде опасно. 

Но не става въпрос за това, което се случва с вас, а с това как реагирате на нещата, които ви се случват.“ Да, да. Ето нещо важно: вашата реакция не винаги трябва да е свързана с това да продължите да се борите.“

Друго психологическо понятие е теорията за „потъналите разходи“.

Това е т.н. „The sunk cost effect„. Според тази теория ние продължаваме да губим, защото вече сме вложили толкова много във въпросното нещо – работа, връзка, мечта. 

Реалността обаче е, че разходите ни надвишават многократно ползите, и би било много по-продуктивно и здравословно да спрем. Навреме. Тук отново става дума за лидерство.

Просто погледнете фийда си в Instagram и ще видите, че има огромно количество постове, които внушават срам ако се откажеш.

„Не се отказвайте! Изкачете тази планина! Дори да сте ранени, да сте останали без дъх и да паднете от скалата, вие можете да го направите! Продължавайте! Ако не продължавате, има нещо сгрешено във вас.“

Ако видя още една публикация, която насърчава хората да преследват мечтите си на всяка цена, бих пожелал да ударя някого (е, вероятно няма да го направя, аз съм за превенцията на насилието). 

Защото отказът не се равнява на неуспех. Като се има предвид многократното надвишаване на емоционалните и финансови разходи това е напълно здравословен ход. 

Напускането на ситуация или връзка, която ви причинява болка и не ви служи, не е нещо, от което трябва да се срамувате.

Наблюдавах как няколко мои ментори се отдалечават от работата и мечтите си. Те ме научиха, че не трябва да продължавам да се стоя в токсична среда, която ми причинява болка.

Това е истинското лидерство. Лидерство, което казва, че твоето здраве и благополучие са от значение. Ти си важен!

Всички ние имаме различни темпераменти, предразположености, опит и ресурси. Някои от нас ще продължат напред. Някои от нас няма. Можем да упорстваме в един случай, но не и в друг. И това е добре.

Няма нищо лошо с теб, ако си тръгнеш. Не винаги тази реакция е „разрушителна“, както предполага учебникът ми по психология. 

Понякога това е просто един начин да покажете на себе си и на другите, че индивидуалното здраве и благополучие са от значение.

Така че, ако сте вложили много от вас в едно нещо, което ви причинява болка и чувствате, че е време да се откажете, аз ще бъда последният човек, който ви нарече „пълен провал“. 

За мен вие сте ЛИДЕР и аз почитам вашата смелост да тръгнете!


Автор на статията: Ашли Майер

Превод: SHREYA.BG

Leave a Reply