Yogi Life Интервю

Гергана Йошева: За мен йога е дъх, танц, креативност, лекота, цялост

Тя е йога преподавател, но не само. Обича да играе с  цветовете както върху платното, така и в живота си. Завършила е Национална Художествена Академия като е изучавала техники като скулптура, графика, масло и живопис. След това се обръща към интериорния дизайн, но само за да намери себе си в йогата. Някъде там – между цветовете, живописта, преподаването на йога и радостта от живота намерихме Гергана Йошева – усмихната, очарователна, истинска!

гергана
Екатерина: Гери, как минава твоето ежедневие? Какво е йога за теб?

Гергана Йошева: Ежедневието ми е изключително динамчно, като започна от сутринта с грижата за двете ми дъщери. После шофиране. Понякога мисля, че съм се превърнала в такси… Да, и след това отивам в студиото. Ако остане време хапвам и после започвам да творя.

Йога за мен е вяра в собствените ни възможности. Йога е търсенето на онзи вътрешен баланс между сила и мекота. Йога е полет, танц, осъзнатост, себепознание и свобода…

Е: Можеш ли да се опишеш с три думи?

Гергана Йошева: Усмивка, креативност и любов.

гергана

Е: Под кой астрологичен знак си родена?

Гери: Овен с луна в скорпион.

Е: Кога всъщност съдбата те срещна с йога?

Гери: Точно навреме! Занимавам се с йога от 2015-та и преподавам от 2016-та. Срещата ми с йога не беше от любопитство, а от безизходица. Тялото ми даде знак и го послушах. Не сгреших! Така се срещнах със себе си.

Е: Коя е асаната, която обичаш да правиш отново и отново?

Гери: Тадасана. Просто затварям очи и вдишвам. Чувствам се заземена, непоклатима и в същото време лека. 🙂

Е: Коя е книгата за йога, която промени живота ти?

Гери: Няма книга, която да е променила живота ми. Всяка книга обогатява, но няма по-добър учител от житейският опит и хората, с които те среща съдбата.

Личната практика е “инструментът” за осъзнаване – така наричам аз промяната. Иначе много обичам да препрочитам всяка една книга от поредицата Сатянанда Йога, Бихар Йога. Практическа психология на йога ми е любима.

гергана

Е: Какво е да бъдеш йога учител в България?

Гери: Да си преподавател тук е страхотно! Има разкошни хора, с които ме свърза йога.

Е: Кое беше най-трудното нещо за теб в йога?

Гери: Извън постелката е трудно. Когато разбереш йога отвъд асана практиката започва да навлиза дълбоко в живота. Яма и нияма – там е предизвикателството.

И колкото и смешно да звучи – усмихвайте се! Енергията ни обуславя нас самите и може да въздейства на другите. Така че сложете си широки усмивки!

Е: Вегетарианец ли си? 

Гери: Бях вегетарианка, когато започнах да практикувам, но сега хапвам риба и морски дарове. Е, също мусаката на мама! 🙂 За моето тяло и същност влизането в крайности не е добра опция. Смятам, че всеки човек има избор!

Е: Би ли споделила с нас любимия ти цитат, който някак успява да те мотивира в ежедневието ти?

Гери: Да!

„Господи, дари ме със спокойствие, за да приемам нещата, които не мога да променя. Със смелост, за да променям онова, което мога. И с мъдрост, за да различавам едното от другото!“

гергана

Е: Какъв съвет би далa на себе си в момента, в който за първи път стъпи на постелката?

Гери: Да не бързам, да практикувам ненасилие над тялото ми, да не се осъждам, да затварям по-често очи по време на практика с доверие. Да оставя формата или асаната сама ще дойде, когато му е време!

Е: Освен с преподаване на йога ти се занимаваш и рисуване. Твориш невероятни картини. Кога започна тази твоя страст?

Гери: Йога ме направи по-осъзната и ми върна към любовта към творчеството. Даде ми сили да творя. Цялата креативност сякаш се отключи и се изля във всяка една сфера на живота ми.

Не се ограничавам в един жанр. Завършила съм специалност „Графика“, но животът е цветен и живописта си остана голямата ми любов. Всичките й форми и техники.

Рисувам върху текстил, деним, кецове, стени и правя принтове. Грижа се за децата си с много повече търпение и любов, когато мога да рисувам! 🙂

Е: Правила ли си изложба с твои картини? Къде можем да ги видим?
Гери: Все още не съм правила самостоятелна изложба, но имам изложени творби в галерия в Тулуза. Истината е, че интернет пространството ми дава невероятната възможност да достигна до хората с изкуството си.
Мислила съм за изложба и скоро тя ще стане реалност. За сега можете да видите творенията в личният ми инстаграм профил.
гергана
Е: Как всъщност успяваш да съчетаеш рисуването, преподаването на йога и грижата за децата?

Гери: Съчетавам ги прекрасно, с любов и желание няма нищо невъзможно. Благословена съм да нямам строго работно време и мога да съм гъвкава.

Свободата да разпределяш времето си е много ценен фактор. Факт е също, че понякога денят не ми стига и обичам да работя, т.е. да рисувам до късно. Майка ми много помага също. 🙂

Е: Всъщност йога може ли да ни направи по-добри родители?

Гери: Йога определено допринася! Аз бях много нетърпелива. Все още работя над това, но с практика нервната система се стабилизира.

Също така йога ни прави сензитивни за „тук и сега“. Така няма как да не си по-пълноценен за децата си. С удоволствие прекарвам време с тях. Правим йога заедно и рисуваме! 

Е: Кога се чувстваш най-вдъхновена?

Гери: Наскоро летях със самолет и едно дете стоеше зад мен и каза – “Мамо, виж това е раят!”. Бяхме над облаците. Ето това ме вдъхновява – децата, природата, слънцето, синьото небе, една усмивка… Винаги благодаря за тези мигове!

Е: Какъв вид йога преподаваш и къде можем да те намерим?

Гери: Преподавам виняса. йога в студиа Yoga Vibe в София. Започнала съм с ащанга, сега практикувам кундалини. За мен виняса е дъх, танц, креативност, предизвикателство, лекота, цялост…

Е: Благодаря ти!

Свържете се с Гергана във facebook ТУК!!!

Снимки в статията: личен архив

Leave a Reply