ЗДРАВЕ

„Бий се или бягай“: какво още трябва да знаем за стреса?

Стресът не винаги е нещо лошо. Имаме нужда от него, за да сме дейни, активни, живи. Когато обаче нивата на стреса са твърде високи за продължителен период от време, това може да се отрази негативно върху нашата имунна система и здраве.

Тялото ни обича да е в т.н. „хомеостаза“ или състояние на баланс. Не е тайна за никого, че се намираме в период на повишено напрежение и стрес. Колкото и да смятаме, че сме „над нещата“, напрежението се усеща във въздуха и ни влияе.

Затова искам да отворя темата за стреса – какво трябва да знаем и какво можем да направим, за да намалим вредното му въздействие върху психическото и физическото ни здраве.

Любопитен факт:

 Нивата на кортизол са най-високи между 6:00ч. и 8:00ч. сутринта, за помогнат да се събудим, а след това бавно намаляват, давайки предимство на хормона на съня – мелатонин.

Механизми на стреса: какво трябва да знаем?

Кортизолът е хормон, който се произвежда в надбъбречните жлези. Той стимулира работата на черния дроб, подпомага преобразуването на аминокиселините в глюкоза, повишава метаболизма, предотвратява загубата на натрий (важен минерал за клетъчното здраве) и поддържа устойчивостта ни при високи нива на стрес.  

Когато мозъкът ни регистрира заплаха за живота ни, например пред нас се появява разярена мечка, надбъбречната кора започва да произвежда големи количества кортизол. Неговата задача е буквално да ни събуди, да ни вкара в паника, за да реагираме адекватно и да се спасим. Това е добре познатата ни стрес реакция „бий се или бягай“.

Как да познаем, че сме стресирани?

Добре познатите симптоми на стреса са ускорен сърдечен ритъм, забавено храносмилане, сухота в устата, потящи се длани, чувство за стягане в корема, извънредна енергия и сила и други усещания и симптоми като преди важен изпит или интервю за работа.

Когато се задейства този механизъм телата ни насочват притока на кръв към ръцете (да се сбием) и към краката (да избягаме), за да се гарантира, че ще направим нещо и ще останем живи.

Когато сме в състояние на продължителен стрес обаче, тялото непрекъснато получава тези сигнали дори и когато няма реална заплаха за живота ни. Тази реакция се активира от ежедневни ситуации. Например, когато слушаме негативни новини и статистики в медиите или когато комуникираме по проблемни теми с важни хора в живота ни. 

Какви са последиците от хроничния стрес?

Хронично високите нива на кортизол могат да доведат до изтощаване на имунната система, наддаване на тегло, намалено либидо, главоболие, тревожност, депресия, ниски нива на енергия, безсъние, проблеми с кръвната захар, липса на менструация, безплодие, проблеми с храносмилането, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Увеличеното производство на хормона на стреса малко по малко води до хормонален дисбаланс, а хроничното производство на кортизол поддържа телата ни в режим „борба или бягство“. Какво се случва тогава?  

Организма ни остава в режим опастност за живота и оцеляване, а телесни функции като репродукция (плодовитост, редовни менструации, либидо), храносмилане и почивка остават на заден план.

Магнезий

Магнезият е известен като „природен релаксант“. Използва се при над 300 реакции в човешкото тяло и подпомага работата на надбъбречните жлези.  Магнезият е чудесно средство за намаляване на хронично високите нива на кортизол.

Свещен босилек

Свещеният босилек (тулси) е адаптогенна билка, която помага за нормализиране на ендокринната функция и насърчава здравословния отговор на стреса. Той съдържа окимотозиди, които намаляват нивата на кортизола и подобряват баланса на невротрансмитерите.

Витамини от групата B

Витамините от групата В като B12, B9 и B6, също са важни за редуцирането на стреса. Те имат пряко въздействие върху нивата на невротрансмитерите в мозъка.

Качествен нощен сън

Поддържане на редовно лягане между 10:30 и 23:00 часа позволява нивата на кортизол да паднат до точка, в която се произвежда оптимално количество мелатонин. 

Това може да помогне да имате оптимален и висококачествен сън. Получаването на поне 7½ до 9 часа сън всяка нощ също подпомага неутрализирането на хроничния стрес.

Здравословна диета

Диетата, богата на зеленчуци, плодове, здравословни мазнини, фибри и протеини ще осигури широк спектър от витамини и минерали, необходими за справяне с процесите, свързани с повишените нива на кортизол.

Йога и пранаяма

Не трябва да забравяме за движението, когато сме стресирани. Една балансирана йога практика може да намали нивата на кортизол и да успокои нервната ни система. 

Йога безспорно е един от най-добрите начини да връщаме организма си в баланс всеки ден. Очаквайте статия с най-добрите йога асани, които ще ви помогнат да се справите със стреса за нула време! 🙂 

Leave a Reply