Боряна Димова Женска енергия

Алхимия на женските архетипи от древногръцката митология

В древногръцката митология е скрита психологията на женските архетипи, които обуславят чертите на характера и поведението на една жена. Те се моделират в зависимост от вродените модели /генетичния код/, семейната среда и културната среда.

Те се определят и от хормоните в различните й фази на съзряване, зрялост, както и от затихващите функции и конкретни събития и хора, които да призоват появата на богинята в нея.

Седемте архетипа могат да се проявяват в различни фази от живота на жената или фундаментално да я определят. В следващите образи може да откриете себе си или да си изберете вашата лична покровителка.

Артемида – богинята на лова и Луната
артемида

Снимка: pinterest

Артемида избира животът сред природата и нимфите, чиято предводителка става. Тя е свободна, независима и целеустремена и защитава беззащитните и слабите. 

Артемида не се нуждае от нечие одобрение или подкрепа, тя е точният стрелец, който винаги улучва набелязаната цел.

Тя не е самотна, до нея са нейните сестри – нимфите. Тя не страни от любовта, но никога не се омъжва и остава независима. В съвременния свят тя е типичният представител от женски организации за защита на права на по-слабите и онеправданите.

Артемида негодува срещу ограничения и бариери, за нея равноправието на всички нива е жизненоважно – в семейството, любовта, обществото. В нея винаги гори младежкия плам на неподчинение с неправдата. 

Ако Артемида реши да встъпи в брак, то той е в нейната напреднала зрялост и той е по-скоро съюз на равнопоставени, като избраникът обикновено е бивш съученик, състудент или колега.

Атина – богинята на мъдростта и борбата за справедлива кауза
атина

Снимка: atinapoliada.alle.bg

Атина Палада се е родила от главата на гръмотвержеца Зевс. Затова е надарена с мъдрост, с която мъжете я възприемат наравно с тях. Тя самата предпочита тяхната компания пред общуването с жени, защото за нея здравият разум винаги трябва да взема връх над емоционалността.

Това е архитипът, който може да бъде призован в момент на емоционална криза. Поради своята умереност, разумност, тя следва „златната среда“ и е добър статег. Обикновено израства в хармонична семейна среда на горд баща, който стимулира развитието на заложбите на своята дъщеря.

Атина е изискваща и прецизна, с усет към естетиката и рационалността. В семеен план тя е отлична домакиня и същевременно стабилна опора на своя съпруг в неговия бизнес и социален живот. Тя се привлича от силни мъже, има усет за победителите и желае славата. 

В професионален план тя е най-подходяща за научна работа. Тя е логична, аналитична и хладнокръвна, тя винаги запазва самообладание и си осигурява преднина пред противника. Атина се чувства най-добре в училище и колежа. Тя е перфектен преподавател, изразява се ясно и взискателен педагог.

Но Атина често е лишена от чувство на съчувствие, но и от чувство на ревност. Прагматизмът съпътства Атина през целия й живот, но за да изпита истинска наслада от него тя просто трябва да го погледне през очите на дете.

Хестия – богинята на свещения огън, който гори в дома или в храма
хестия

Снимка: mygreece.blog

Тя поставя фокуса върху вглеждане в себе си и интуитивното усещане за реалността. Хестия обича домакинската работа, тя я кара да се чувства пълноценна и хармонична. Да полага грижи за малките неща в дома за нея е дейност подобна на медитация.

Тя не работи по график, не следи часовника, прави всичко с концентрация и спокойствие. Това е архитипът на жени, решили да посветя себе си на целомъдрие, тишина и уединение в някой църковен орден или източен ашрам.

Хестия притежава вътрешна освободеност от земните страсти, тя е във връзка с „вътрешния си огън“, който топли и другите хора. Начинът на живот на съвременната жена доста я е отдалечил от този архитип. Той може да бъде призован в процес на медитация и забавяне на ритъма, това може да отключи поетични и писателски наклонности.

Хестия е независима, самостоятелна и дори самодостатъчна, нейното спокойствие я прави подходяща за професии, изискващи търпение като педагози или фотографи. Около нея винаги има усещане за спокойствие. Тя успява да зареди околните с него, особено децата. Хестия привлича мъже, които търсят тихи, неамбициозни, но самостоятелни и невзискателни жени.

Хера – богинята на брака
хера

Снимка: източник

Хера е великата богиня, царицата на небесата има две противоположни лица – величествена покровителка на брака и от друга страна – отмъстителна и ревнива съпруга. Този женски архитип се чувства незавършен без присъствието на съпруг до себе си.

Брачният партньор е центърът на нейния живот и тя с радост му се посвещава до края на живота си. Работата за нея не е полето, където да се изявява, а училището и университетът са място, където може да си намери съпруг. Посещава места, където може да намери своя силен и обаятелен стожер в живота.

Чувствителни и нерешителни мъже не могат да привлекат вниманието й. Нейните прекалени очаквания обаче или идеите, че тя е достатъчна за единствена спътница може да донесе разочарования в живота й.

Но жена тип Хера, която е неомъжена, смята себе си за непълноценна и нереализирана в живота. Личния избор на жената с този архитип зависи дали тя да се превърне във величествена съпруга или в гневен и ревнив придатък в живота на съпруга си.

Деметра – богинята на плодородието
деметра

Снимка: източник

Архетипът на жената-майка. Грижата за другите е от първостепенна важност за нея. Ролята на майка е водеща в живота й. Тя я кара да се чувства пълноценна и завършена. Подтикът да служи на другите я прави подходяща за социална професия като учител или медицинска сестра.

В ежедневието архитипът Деметра се изразява в желание да нахраниш другите, да приготвиш зимнина, да получиш похвала за гозбите си или да носиш кафе на колегите си в офиса. Щедростта на Деметра се изразява на физическо, психологическо и духовно ниво. Тя може да те нахрани, да те подкрепи с мъдър съвет и да даде нов смисъл в живота ти.

Негативите при нея идват, когато децата й пораснат и се отделят от нея. Тя започва да страда, когато обектите на нейните грижи са далеч и тя дори може да изпадне в депресия. 

Деметра е типичния образ на любяща майка, която е и същевременно практична жена. Тя създаваща здрави приятелства с жени от същия архетип, които са нейна опора в живота и са по-надеждни отколкото на партньорите им.

Мъжът до нея обикновено е незряло, неразбрано от света „момче“, което се мисли за специално и тя майчински го закриля от останалия свят. Деметра е склонна да пренебрегва собствените си нужди и в един момент това води до изтощение и раздразнителност. 

Тя би мога да излезе от „сенките“, ако започне да отделя време за себе си и така да се възстановява, събирайки енергията, с която да продължава да служи.

Персефона – богиня на подземното царство
персефона

Снимка: източник

Архетипът Персефона придава на притежателката му излъчване за младост и невинност, но в комбинация с пасивност и изчакване събитията да се развиват от само себе си. Това често пъти е резултат от прекомерно покровителстване от страна на родителите.

Отношението на Персефона към живота е доста лекомислено. Тя има способността да показва на околните, това което те очакват от нея или просто като хамелеон възприема поведението и желанията на своите близки. 

Като съчетание на красота и невинност Персефона е свързващото звено между изучаването на дълбините на подсъзнанието и интегрирането им в реалния живот.  

Често пъти, за да разкъса силната връзка с майка си, тя избира мъж, който е от различна раса, вероизповедание или просто ексцентрик, който да бъде предизвикателство за майка й. Мъжът до Персефона може да бъде или силен и да харесва нейната крехкост или незрял като нея.

При всички случай с жена като Персифона до себе си мъжът се чувства могъщ и властен и я покровителства. Ако иска да съзрее жената Персефона трябва да започне да завършва нещата докрай и ако успее са „изплува“ от своите дълбини, тя се превръща в духовен водач и тълкувател на сънища.

Афродита – богинята на любовта и трансформиращата алхимия
афродита

Снимка: pinterest

Афродита е едновременно независима и обичаща вниманието и присъствието на мъжете. В нея има стремеж за опознаване на другия, за свързване с идеята за поставяне на творческо и плодотворно начало без обсебваща идея за обвързване за цял живот.

Тя е муза за творците и е истинско изкушение за мъжете. Тя е сексапилна, изкусителна и прелестна. Тя стои в основата на всеки съзидателен творчески процес и в любовното привличане. Жената Афродита не покорява толкова с външна красота, колкото с обаяние обещаващо незабравимо любовно преживяване.

За нея е важно преживяването както в отношенията, така и в работата. Афродита търси емоционална връзка с работата, тя търси креативна и творческа професия като удовлетворението от заниманията й е водещо пред професионалния успех.

Това което търси в мъжете е силна емоционалност, загадъчност, креативност, а не кариеризъм или пазител на семейството. Афродита има непринудено поведение и има много приятелки без типът Хера, в която поражда чувство на ревност.

В отношението си към собствените си деца тя също проявява обаятелност, но и непостоянство, което е разочароващо за децата, когато вниманието й не е насочено към тях. Афродита развива специална връзка със синовете си. Те възприемат всеки мъж, доближаващ се до майка им като съперник.

Тази връзка остава в синовете за цял живот и им пречи на обвързването им с жена, която да измести емоционалния им център от майка им . Афродита остава привлекателна дори в късните си години с нестихваща страст към живота и провокация към обществото.

Разпознахте ли се?